FAO: közel 10 éves csúcson az élelmiszerárak januárban
Elsősorban a növényi olajok és a tejtermékek drágulása nyomán közel 10 éves csúcson álltak az élelmiszerárak a világon januárban.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által csütörtökön ismertetett adatok szerint a januári árindex 135,7 pont lett, 1,1 százalékkal (1,5 ponttal) meghaladva a decemberit.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Januárban a szemestermények árindexe decemberhez képest minimálisan, átlagosan 0,1 százalékkal 140,6 pontra nőtt, éves összevetésben 12,5 százalékkal (15,6 ponttal) emelkedett.
A januári növényi olaj árindex havi szinten 4,2 százalékkal (7,4 ponttal) rekordszintre, 185,9 pontra emelkedett elsősorban pálma- a repce- a szója- és a napraforgóolaj iránt megugrott globális keresletre.
A FAO tejtermékek árindexe havi összevetésben 2,4 százalékkal (3,1 ponttal) 132,1 pontra nőtt decemberhez képest, már az ötödik egymást követő hónapban jegyeztek fel emelkedést. Éves szinten a mutató 18,7 százalékkal (20,8 ponttal) nőtt.
A cukor árindexe már a második egymást követő hónapban csökkent, januárban hathavi mélyponton, 112,8 ponton állt, 3,1 százalékkal (3,7 ponttal) gyengült decemberhez képest.
A hústermékek januári árindexe 112,6 pont volt, alig meghaladva a decemberit, ugyanakkor 17,3 százalékkal (16,6 ponttal) magasabb a tavaly januárinál.
Az átfogó árindex tavalyi átlaga 28,1 százalékkal (27,6 ponttal) 125,7 pontra nőtt 2020-hoz képest.
Tavaly a szemestermények árindexe 2012 óta legmagasabb, átlagosan 131,2 pont volt, 27,2 százalékkal (28 ponttal) múlta felül a 2020. évit.
A növényi olaj tavalyi átlagos árindexe történelmi csúcsra, 164,8 pontra nőtt, 65,8 százalékkal (65,4 ponttal) magasabb volt a megelőző évinél.
Ami a tejtermékek tavalyi átlagos árindexét illeti, a mutató 119 pont volt, 16,9 százalékkal (17,2 ponttal) magasabb a 2020. évinél.
A tavalyi húsárindex átlaga 107,6 pont lett, 12,7 százalékkal (12,1 ponttal) magasabb, mint 2020-ban.
Végezetül a cukorárindex tavalyi átlaga 2016 óta legmagasabb, 109,3 pont volt, ami 29,8 ponttal (37,5 százalékkal) haladta meg a 2020. évit. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Rekordmagas élelmiszerárak Magyarországon: a diszkontláncok a helyzet nyertesei
Az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett az élelmiszerek ára Magyarországon, amely…
Tovább olvasom >A lencsetermesztés helyzete Magyarországon: kihívások és lehetőségek
Az elmúlt években a lencsetermesztés globális szinten jelentős visszaesést mutatott,…
Tovább olvasom >Rettegnek a kereskedelmi háborútól a cégvezetők
A globális üzleti szektor szereplőinek csaknem kétharmada tartja igen komoly…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >