FAO: júliusban is csökkentek a világpiaci élelmiszerárak
Júliusban is csökkentek a világpiaci élelmiszerárak, főleg egyes gabonafélék és tejtermékek árának mérséklődésére.
Öt hónap emelkedés után júniusban váltottak csökkenésre az élelmiszerárak, júliusban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított árindex 1,1 százalékkal, 170,9 pontra csökkent a júniusi 172,9 pontról. Tavaly júliusban 167,1 ponton állt a mutató.
A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Júliusban drágultak a húsfélék és a növényi olajok, míg a tejtermékek, a gabonafélék és a cukor ára csökkent.
A tejtermékek árindexe havi szinten 2,8 százalékkal, 193,5 pontra süllyedt, és éves összevetésben is 2,8 százalékkal alacsonyabb. A nyomott kereslet miatt főleg a vaj, a sajtok és a zsíros tejpor ára esett.
A gabona árindex 2,7 százalékkal, 168,6 pontra csökkent, de így is több mint 4,1 százalékkal haladja meg a tavaly júliusi 161,9 pontot. Júliusban a búza- és a kukoricaárak estek. A búza esetében a nagy exportkínálat nyomta lefelé az árat, valamint azok a várakozások, hogy idén globálisan rekordtermés várható. A kukorica világpiacán is a túlkínálat miatt esett az ár, különösen a brazil és argentin exportlehetőségek nőttek.
A cukorárindex 0,6 százalékkal, 182,3 pontra süllyedt, de tavaly júliusban még csak 166,3 ponton állt. A júliusi csökkenés hátterében az áll, hogy nagyobb cukornádhozamokat várnak a világ legnagyobb cukortermelő országában, Indiában. Fékezte a csökkenést a brazil reál dollárhoz viszonyított erősödése, ami visszavetette Brazília exportját.
A húsfélék viszont immár a hatodik egymást követő hónapban drágultak: a húsárindex 0,6 százalékkal, 176,2 pontra emelkedett, míg egy évvel korábban 165,2 ponton állt. Az árakat a birka- és a marhahús iránti erős ázsiai kereslet hajtotta. A sertéshús ára kissé csökkent az amerikai és a brazil exportkínálat erősödésére.
A növényi olaj- és zsírfélék árindexe 0,8 százalékkal, 126,5 pontra nőtt júliusban, és jóval alacsonyabb az egy évvel korábbi 141,9 pontnál. A szója- és a napraforgóolaj drágulása több mint ellensúlyozta a pálmaolaj árának csökkenését.
A FAO júliusban gyakorlatilag nem változtatott idei globális gabonatermelési előrejelzésén, 2685,4 millió tonnára várja. Ez 1,2 százalékos növekedés az előző év termeléséhez képest. A világ teljes gabonafogyasztását a 2019/20-as szezonban 2708,2 millió tonnára becsülik a szakértők. A raktárkészletek négyéves mélypontra, 828,1 millió tonnára csökkenhetnek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Rovaralapú élelmiszerek: miért nem váltják le a hagyományos húsokat?
Bár az utóbbi években a rovartenyésztést a hagyományos hústermelés környezetbarát…
Tovább olvasom >Ír ínyencség lett a világ legjobb sótlan vaja
Nem minden vaj egyforma – ezt bizonyítja a világ egyik…
Tovább olvasom >A FAO élelmiszerár-indexe enyhén emelkedett júliusban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Amazon: 1000 amerikai városban elérhető a romlandó élelmiszerek aznapi házhoz szállítása
Több több mint 1000 amerikai városban és településen vált elérhetővé…
Tovább olvasom >180 millió eurós fejlesztést tervez a Gruppo Megamark Dél-Olaszországban
Az olaszországi regionális élelmiszer-kiskereskedő, a Gruppo Megamark két év alatt…
Tovább olvasom >Századvég: az aszály hajtotta fel a júliusi élelmiszerárakat
Júliusban az éves infláció 4,3 százalékra lassult, havi összevetésben azonban…
Tovább olvasom >