FAO: júliusban emelkedtek a globális élelmiszerárak
Nőtt az élelmiszerek világpiaci ára júliusban júniushoz képest az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.
A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe júliusban 123,9 pont lett, ami 1,5 pont (1,3 százalék) emelkedés júniushoz képest, és 16,6 ponttal, 11,8 százalékkal alacsonyabb a 2022 júliusi értékhez képest. Az átfogó mutató júliusi emelkedését a növényi olajok jelentős drágulása okozta, miközben a cukor, a gabonafélék és a tejtermékek nemzetközi ára, valamint a húsárindex is csökkent. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Csökkent a gabona-, de nőtt a növényiolaj-árindex
A FAO gabonaárindex júliusban átlagosan 125,9 pont volt, 0,7 ponttal (0,5 százalékkal) alacsonyabb a júniusinál, és 21,3 ponttal (14,5 százalékkal) maradt el az egy évvel korábbitól. A havi összevetésben a rizs és a búza világpiaci ára emelkedett, míg a kukorica ára tovább csökkent. A nemzetközi búzaárak 1,6 százalékkal emelkedtek, az utóbbi kilenc hónapban először, elsősorban az ukrajnai export bizonytalansága miatt. A növényiolaj-árindex júliusban átlagosan 129,8 pont volt, ami 14,0 pontos (12,1 százalékos) emelkedés júniushoz képest. Az index hét hónap csökkenést követően először júliusban emelkedett, a júliusi jelentős növekedést a napraforgó-, pálma-, szója- és repceolaj magasabb világpiaci jegyzései okozták.
A tejtermékeknek és s húsféléknek is lejjebb ment az ára a cukor mellett
A tejtermékek árindexe júliusban átlagosan 116,3 pont volt, ami 0,5 ponttal (0,4 százalékkal) alacsonyabb, mint júniusban, és 30,2 ponttal (20,6 százalékkal) alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél. A mutató júliusi gyengülését elsősorban a nemzetközi sovány tejpor- és vajárak esése okozta, miközben a teljes tejpor és a sajt drágult. A FAO húsárindexe júliusban átlagosan 117,8 pont volt, ami 0,4 pont (0,3 százalék) csökkenés júniushoz képest. A múlt hónapban emelkedett a szarvasmarha- és sertéshús nemzetközi ára, ugyanakkor csökkent a baromfi- és juhhús ára. Tavaly júliushoz képest a húsárindex 6,3 ponttal (5,1 százalékkal) csökkent. A cukorárindex átlagosan 146,3 pont volt júliusban. Ez 5,9 pontos (3,9 százalékos) csökkenést jelent júniushoz képest, és ez volt zsinórban a második visszaesés négy egymást követő havi emelkedés után. A cukor ára idén júliusban 33,4 ponttal (29,6 százalékkal) volt magasabb a tavaly júliusinál.
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb, mint 2021-ben.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
FAO: a globális élelmiszerárak minimálisan emelkedtek márciusban
Márciusban alig változtak, minimálisan emelkedtek a globális élelmiszerárak az ENSZ…
Tovább olvasom >Emelkedett a könnyű és a nehéz bárány ára is
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) rövid távú előrevetítése…
Tovább olvasom >Magyarország és a FAO új alapokra helyezi együttműködését
A magyar kormány és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete…
Tovább olvasom >További cikkeink
Három új üzlettel bővült a SPAR hálózata Albániában
Tovább erősíti jelenlétét a SPAR Albániában: három újonnan nyílt üzletének…
Tovább olvasom >Bizalomzuhanás a globális gazdaságban az amerikai vámháború nyomán
A világgazdaság vezető szereplőinek gazdasági bizalmi indexei jelentősen romlottak az…
Tovább olvasom >Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >