FAO: januárban tovább drágultak az élelmiszerek
A várt csökkenés helyett 2 százalékkal emelkedtek a globális élelmiszerárak januárban az előző hónaphoz képest az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön publikált adatai szerint.
A FAO élelmiszerár indexe – amit a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számol ki minden hónapban – 214 pont volt januárban, 4 ponttal nagyobb a decemberinél. Az indexet az húzta fel, hogy drágultak a növényi olajok és a gabonafélék.
Ugyanakkor a globális élelmiszerárak most hozzávetőleg 10 százalékkal alacsonyabbak, mint a tavaly februári csúcs idején: akkor a mutató rekordot döntött, 238 pont volt a gabonafélék drágulása miatt.
Az áraknak a tavalyi második félévben tapasztalt folyamatos csökkenése ellenére 2011-ben a mutató átlagosan 228 pont volt, a legmagasabb azóta, hogy a FAO 1990-ben megkezdte az index összeállítását. Az előző csúcs 2008-ban volt, amikor a mutató átlagosan 200 pontot ért el, és éhséglázadások törtek ki számos fejlődő országban – közli a tozsdeforum.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >