FAO: hat éves mélyponton az élelmiszerárak
Hat éve nem volt ilyen alacsony az alapvető élelmiszerek-árindexe – írja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) elemzése alapján az agrarszektor.hu. A visszaesést elsősorban a tejtermékek és növényi olajok árának csökkenése okozta, míg a cukor és a gabonafélék ára drágult, a húsoké pedig nem változott.
Az utóbbi hat évben nem tapasztalt mélységet ért el az élelmiszerek-árindexe. A június utáni, egy százalékos csökkenéssel az árindex júliusban 164,6 pontos átlagon zárt, amely 19,4 százalékkal alacsonyabb 2014 hasonló időszakához viszonyítva. A FAO elemzése szerint a csökkenést a tejtermékek és növényi olajok árának visszaesése okozta, a cukor és a gabonafélék ára ugyanakkor nőtt, a hús ára pedig nem változott.
Júliusban a tejtermékek ára 7,2 százalékkal csökkent, főként a Kínában, Közel-Keleten és Észak-Afrikában jelentkező visszafogott kereslet és az uniós kvóta eltörlése miatt felhalmozódott európai készletek miatt. A növényi olajoknál hasonló mozgást figyeltek meg: az árak 5,5 százalékot zuhantak és 2009 júliusa óta nem voltak ilyen alacsonyan. Dél-Ázsiában ugyanis a növekvő pálmaolaj-előállítás és a csökkenő szójaolaj ár a lassuló exporttal együtt nyomás alatt tartja a nemzetközi piacokat.
A szemes termények ára ezzel szemben 2 százalékkal nőtt júniushoz viszonyítva, miközben ez 10,1 százalékkal alacsonyabb, mint a tavaly júliusi érték. Az emelkedés május óta tart az európai és az észak-amerikai kedvezőtlen időjárás után drágább búza és kukorica miatt, a rizsnél tapasztalt csökkenés ellenére is.
A FAO cukorárindex 2,5 százalékkal zárt magasabban júliusban. A szervezet szerint a drágulás oka, hogy Brazília legfontosabb termőterületein nem alakultak megfelelően az aratási körülmények.
A húsoknál ugyanakkor nem tapasztaltak változást. A nemzetközi kereskedelemben magasabb áron jegyzik a marhahúst, de ezt ellensúlyozta a sertés-, juh- és kecskefélék kedvezőbb ára a baromfiknál tapasztalt stagnálás mellett. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
A FAO elismerésben részesíti a fiatal gazdákat
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelöléseket vár a Fiatal…
Tovább olvasom >Útmutató az állategészségügyi laboratóriumok részére
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Akkreditáló Hatóság…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >Hódít a #MatchaTok: a japán zöldtea por lett a közösségi média új kedvence
A TikTokon elindult #MatchaTok trend szélsebesen meghódította a világot: a…
Tovább olvasom >