FAO: februárban szerényen csökkentek a globális élelmiszerárak
Mérsékelten csökkent az élelmiszerek világpiaci árai februárban januárhoz képest.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján szereplő adatok szerint februárban az átfogó árindex 129,8 pont lett, ami 1,4 pont (0,6 százalék) csökkenés januárhoz képest. Ez volt a 11. egymást követő havi csökkenés. A februári csökkenéssel együtt az index már 29,9 ponttal (18,7 százalékkal) távolodott el a 2022 márciusában elért csúcsához képest.
Az index februári gyengülését a növényi olajok és a tejtermékek árindexeinek jelentős esése, valamint a gabonafélék és hús árindexeinek minimális csökkenése okozta, miközben meredeken emelkedett a cukorárindex. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A FAO gabonaárindexe februárban átlagosan 147,3 pont volt, ami 0,1 százalékkal alacsonyabb a januárinál, és 2 ponttal (1,4 százalékkal) magasabb az egy évvel korábbi szintnél. A főbb gabonafélék közül egyebek között a búza árindexe szerényen, 0,3 százalékkal, a kukoricáé minimálisan, 0,1 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a rizsé 1 százalékkal, az árpáé pedig 0,9 százalékkal csökkent.
A növényiolaj-árindex februárban átlagosan 135,9 pont volt, ami 4,5 pontos (3,2 százalékos) havi csökkenés, és ezzel 2021 eleje óta a legalacsonyabb szintre süllyedt a mutató. Februárban elsősorban a pálma-, szója-, napraforgómag- és repceolaj világpiaci ára süllyedt.
A tejtermékek árindexe februárban átlagosan 131,3 pont volt, 3,6 ponttal (2,7 százalékkal) alacsonyabb a januárinál, és egyben 13. hónapja a legalacsonyabb. Februárban az összes tejtermék ára csökkent, különösen a vaj és a sovány tejpor nemzetközi ára esett.
A FAO húsárindexe februárban átlagosan 112 pont volt, minimálisan, 0,1 ponttal (0,1 százalékkal) alacsonyabb a januárinál. Februárban nyolcadik hónapja tartott az árcsökkenés. Éves összevetésben a húsárindex 1,9 ponttal (1,7 százalékkal) maradt el a tavaly februáritól. Idén februárban a baromfihús nemzetközi árai már a nyolcadik egymást követő hónapban estek, a sertéshús ára nőtt, a szarvasmarhahús világpiaci ára pedig stagnált.
A FAO cukorárindexe átlagosan 124,9 pont, 2017. februárja óta a legmagasabb volt idén februárban és 8,1 ponttal (6,9 százalékkal) felülmúlta a januárit.
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb 2021-hez képest.
Kapcsolódó cikkeink
FAO: a globális élelmiszerárak több mint másfél éves csúcsra emelkedtek novemberben
Novemberben 2023 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a globális…
Tovább olvasom >Megugrott a FAO globális élelmiszerár-indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára
A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Digitális formában is elérhetővé válik a SZÉP-kártya 2025-től
2025. szeptember 1-jétől jelentős változás lép életbe a SZÉP-kártya felhasználásában:…
Tovább olvasom >Megnyílt a SHEIN első magyarországi üzlete
2024. december 10-én délben megnyílt a SHEIN első magyarországi üzlete…
Tovább olvasom >