FAO: februárban szerényen csökkentek a globális élelmiszerárak
Mérsékelten csökkent az élelmiszerek világpiaci árai februárban januárhoz képest.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján szereplő adatok szerint februárban az átfogó árindex 129,8 pont lett, ami 1,4 pont (0,6 százalék) csökkenés januárhoz képest. Ez volt a 11. egymást követő havi csökkenés. A februári csökkenéssel együtt az index már 29,9 ponttal (18,7 százalékkal) távolodott el a 2022 márciusában elért csúcsához képest.
Az index februári gyengülését a növényi olajok és a tejtermékek árindexeinek jelentős esése, valamint a gabonafélék és hús árindexeinek minimális csökkenése okozta, miközben meredeken emelkedett a cukorárindex. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A FAO gabonaárindexe februárban átlagosan 147,3 pont volt, ami 0,1 százalékkal alacsonyabb a januárinál, és 2 ponttal (1,4 százalékkal) magasabb az egy évvel korábbi szintnél. A főbb gabonafélék közül egyebek között a búza árindexe szerényen, 0,3 százalékkal, a kukoricáé minimálisan, 0,1 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a rizsé 1 százalékkal, az árpáé pedig 0,9 százalékkal csökkent.
A növényiolaj-árindex februárban átlagosan 135,9 pont volt, ami 4,5 pontos (3,2 százalékos) havi csökkenés, és ezzel 2021 eleje óta a legalacsonyabb szintre süllyedt a mutató. Februárban elsősorban a pálma-, szója-, napraforgómag- és repceolaj világpiaci ára süllyedt.
A tejtermékek árindexe februárban átlagosan 131,3 pont volt, 3,6 ponttal (2,7 százalékkal) alacsonyabb a januárinál, és egyben 13. hónapja a legalacsonyabb. Februárban az összes tejtermék ára csökkent, különösen a vaj és a sovány tejpor nemzetközi ára esett.
A FAO húsárindexe februárban átlagosan 112 pont volt, minimálisan, 0,1 ponttal (0,1 százalékkal) alacsonyabb a januárinál. Februárban nyolcadik hónapja tartott az árcsökkenés. Éves összevetésben a húsárindex 1,9 ponttal (1,7 százalékkal) maradt el a tavaly februáritól. Idén februárban a baromfihús nemzetközi árai már a nyolcadik egymást követő hónapban estek, a sertéshús ára nőtt, a szarvasmarhahús világpiaci ára pedig stagnált.
A FAO cukorárindexe átlagosan 124,9 pont, 2017. februárja óta a legmagasabb volt idén februárban és 8,1 ponttal (6,9 százalékkal) felülmúlta a januárit.
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb 2021-hez képest.
Kapcsolódó cikkeink
Csökkent a FAO globális élelmiszerár indexe decemberben
Az élelmiszer-alapanyagok árának globális mutatója csökkent decemberben, köszönhetően cukor alacsonyabb…
Tovább olvasom >A lencsetermesztés helyzete Magyarországon: kihívások és lehetőségek
Az elmúlt években a lencsetermesztés globális szinten jelentős visszaesést mutatott,…
Tovább olvasom >FAO: a globális élelmiszerárak több mint másfél éves csúcsra emelkedtek novemberben
Novemberben 2023 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a globális…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: novemberben a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 4,1, az előző havit 0,6 százalékkal haladta meg
2024. novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >NGM: láthatóan kezd visszatérni a lakosság bizalma
A kormány azon dolgozik, hogy a gazdaság jobban teljesítsen, így…
Tovább olvasom >Fidelity Kitekintés 2025: Az USA készen áll a reflációra
A republikánusok fölényes győzelme a novemberi választásokon jelentősen megváltoztatta a…
Tovább olvasom >