Súlyos éhezést hoz a háború
Az élelmezési válságokról globális jelentés a konfliktusokat, a gazdasági sokkokat – és mögötte a COVID-19 járványt és az extrém időjárást – nevezi meg a legfőbb okoknak, ami több mint 155 millió embert taszított éhezésbe tavaly.
Ötéves rekordot döntött 2020-ban azok száma, akik a súlyos éhezés miatt azonnal életmentő segítségre szorulnak – olvasható egy nemzetközi összefogásban készült jelentésben.
Az élelmezési válságokról szóló legfrissebb globális jelentés rámutat, hogy a konfliktusok és gazdasági sokkok, melyek gyakran összefüggenek a koronavírus járvánnyal vagy az extrém időjárással, továbbra is emberek milliói elől veszik el a táplálékot.
Főbb megállapítások
A jelentés szerint 55 országban és területen 155 millió fölöttire tehető a súlyosan éhezők száma, vagyis akik a nemzetközi besorolás alapján válságos vagy rosszabb állapotban vannak – ami 2019-hez képest 20 milliós növekedést jelent, figyelmeztetve minket az aggasztó tendenciákra.
Közülük mintegy 133 000 ember helyzete katasztrofális (az IPC nemzetközi skála legmagasabb, 5-ös szintjén). Ezen Burkina Fasoban, Dél-Szudánban és Jemenben élő emberek sürgős segítségre szorulnak életük és megélhetésük megóvásához.
38 országban és területen további 28 millió ember élt szükségállapotban (az IPC skála 4-es fázisa) 2020-ban, vagyis csupán egy lépésre az éhínségtől, ám azonnali támogatással a túlélésük és megélhetésük biztosítható és az éhezés terjedése megállítható lenne.
Emellett a jelentés által nyomon követett 55 országban és területen 2020-ban 75 millió öt év alatti gyermek növekedése alatta volt az egészségesnek és több mint 15 millió súlya elégtelen.
A súlyos éhezés továbbra is javarészt Afrikában koncentrálódik: tavaly 98 millió éhező – vagyis a teljes szám kétharmada – élt a kontinensen. Azonban a probléma máshol sem ismeretlen, Jemen, Afganisztán, Szíria, Haiti szintén gócpontnak számítottak.
Az éhezés terjedése mögötti legfőbb okok
- Konfliktusok: több mint 100 millióan érintettek, szemben a 2019-es 77 millió fővel;
- A gazdasági sokkok – beleértve a COVID-19 járványt is – feltornászták magukat a második helyre, miután 17 országban és területen 40 millió ember taszítottak éhezésbe, a korábbi 8 ország és 24 millió emberhez képest;
- Extrém időjárás: 15 millió ember a 2019-ben regisztrált 34 millió helyett.
Bár várható, hogy továbbra is a konfliktusok jelentik majd a legnagyobb hajtóerőt az élelmezési krízisekben, a koronavírus járvány és az azzal összefüggő korlátozó intézkedések tovább súlyosbíthatják a helyzetet az amúgy is instabil országokban.
Az élelmezési válságok elleni globális hálózat közleménye
„A COVID-19 világjárvány kihirdetése után egy évvel a jelenlegi és jövőbeli kilátásaink nyomasztók. A konfliktusok, járványügyi korlátozások növelte gazdasági nehézségek és a kiszámíthatatlan időjárás jelentette veszélyek továbbra is az élelmezésbiztonságot fenyegetik,” – áll az Európai Unió, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Élelmezési Világprogram (WFP) – a globális hálózat alapítói – illetve az USAID közös közleményében.
„A koronavírus járvány a felszínre hozta a globális élelmiszer-ellátási láncok sérülékenységét és az egyenlőbb, fentarthatóbb és ellenállóbb rendszerek szükségét, hogy 2030-ra képesek legyünk elegendő tápláló ételt biztosítani akár 8,5 milliárd embernek is. A Fenntartható Fejlődési Célok eléréséhez radikálisan át kell alakítani az agrár-élelmezési rendszereket.”
„Az élelmezési válságok elhúzódása mutatja, hogy a tartós környezeti, társadalmi és gazdasági folyamatok, a terjedő konfliktusokkal és instabilitással együtt aláássák az agrár-élelmezési rendszerek ellenálló képességét. Ha a jelenlegi trendeken nem változtatunk, az élelmezési válságok a gyakoribbá és súlyosabbá válnak.”
A globális hálózatról
Az élelmszerválságok elleni globális hálózatot az EU, a FAO és az Élelmezési Világprogram indította el 2016-ban, hogy a humanitárius és fejlesztési partnereket összefogva közösen lépjenek fel az élelmezési válságok ellen és támogassák az éhezés felszámolását célzó Fenntartható Fejlődési Célt.
A jelentés egy konszenzuson és partnerek bevonásán alapú elemzés eredménye, ami 16 nemzetközi humanitárius és fejlesztési szervezet összefogásában jött létre (a teljes lista itt érhető el).
Kapcsolódó cikkeink
A kedvezőtlen időjárás miatt sosem látott magasságban a kávébab ára
A kávé világpiaci ára többéves csúcsot döntött 2024-ben, miután 38,8%-kal…
Tovább olvasom >Februárban emelkedett a FAO élelmiszerár indexe
A cukor, tejtermékek és a növényi olajok drágulásától fűtve nőtt…
Tovább olvasom >Az ENSZ Statisztikai Bizottsága új globális indikátort fogadott el a változatos étrend mérésére
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az ENSZ Gyermekalapjával…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >