FAO: decemberben ötéves csúcsra emelkedtek az élelmiszerárak
Decemberben már a harmadik egymást követő hónapban nőttek a világpiaci élelmiszerárak, amelyek így ötéves csúcsra emelkedtek, elsősorban a növényi olajok drágulása miatt.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított decemberi árindex novemberhez képest 2,5 százalékkal 181,7 pontra, 2014 decembere óta a legmagasabb szintre emelkedett.
A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Tavaly az árindex átlagosan 171,5 pont volt, 1,8 százalékkal magasabb, mint 2018-ban, de 25 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi csúcsnál.
Decemberben az indexben legnagyobb súllyal rendelkező szemes termények ára 1,4 százalékkal emelkedett novemberrel összevetve.
A tejtermékek árindexe 3,3 százalékkal, a cukoré 4,8 százalékkal, a növényi olajoké pedig 9,4 százalékkal nőtt. A húsfélék árindexe a novemberi szinten stagnált decemberben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Vetőmagokkal segíti Csád mezőgazdaságát hazánk
Agrár szaktanácsadási programmal, mintafarmmal és felsőoktatási együttműködésekkel segítené hazánk Csád…
Tovább olvasom >A horvát kormány korlátozza 30 alapvető élelmiszer árát
A horvát kormány csütörtöki ülésén elfogadta a megélhetési költségek emelkedése…
Tovább olvasom >Tovább erősödnek hazánk agrárkapcsolatai Kenyával
Afrika lehet a világ legnagyobb globális élelmiszer-előállítója, hazánknak pedig az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Továbbra is a ProWein a bor- és szeszesital-ágazat vezető szakvására
Optimista hangulatban telt a világ legnagyobb és legjelentősebb bor- és…
Tovább olvasom >Az élelmiszerek egészségesebbé tételével küzd a Covirán az elhízás ellen
A spanyol Covirán 176 sajátmárkás termékének összetételét módosította annak érdekében,…
Tovább olvasom >Leválasztja jégkrém-üzletágát az Unilever
A spin-offal párhuzamosan az Unilever „termelékenységi programot” jelentett be, amely…
Tovább olvasom >