FAO csúcstalákozó Rómában: az éhezés a leggyilkosabb tömegpusztító fegyver

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 18. 00:06

A decemberi koppenhágai klímacsúcs a globális éhezés szempontjából is alapvető jelentőségű lesz, hiszen “nincs élelmiszerbiztonság klímabiztonság nélkül” – jelentette ki az ENSZ főtitkára a FAO háromnapos csúcstalálkozóján.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének  Rómában megrendezett tanácskozásán mintegy 60 ország állam- és kormányfője vesz részt.
A szervezet főigazgatója, Jacques Diouf megnyitójában arra szólított fel, hogy a tagállamok évi 30 milliárd euróval járuljanak hozzá a mezőgazdasági termelés globális növeléséhez. Luíz Inacio Lula da Silva brazil elnök úgy fogalmazott, hogy az éhezés a föld leggyilkosabb tömegpusztító fegyvere.
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólalásában hangoztatta, hogy az élelemhez való hozzájutás alapvető emberi jog, hozzátéve, napjainkban több mint egymilliárd ember éhezik a Földön. XVI. Benedek pápa a tanácskozáson arra figyelmeztetett, hogy az élelmiszerágazatban nincs helye az árakat felhajtó spekulációnak. Szavai szerint az élelmiszereket nem lehet más árucsoportokhoz hasonlóan kezelni. Hangsúlyozta, hogy az éhezők száma drámaian nő a világon annak ellenére, hogy a Föld képes lenne minden lakóját ellátni, vagyis a népesség növekedése és az éhezés kiterjedése nem mutat szoros összefüggést.
Az éhezés okai sokkal inkább az élelmiszerárak emelkedésében, a fejlődő országok lakosságának elszegényedésében és az élelmiszerekhez való korlátozott hozzáférésben keresendő. A pápa szerint a világszerte növekvő éhezésre tekintettel tűrhetetlen a másik oldalon felhalmozott rendkívüli vagyon és pazarlás.
Bajnai Gordon miniszterelnök a FAO római csúcstalálkozóján biztató tárgyalásokat folytatott arra vonatkozóan, hogy jövőre a világ egészéből további funkciók települhetnek a budapesti FAO-irodába – írja a profitline.hu.
Kapcsolódó cikkeink