FAO: Csökkentek a globális élelmiszerárak júliusban
Már második hónapja csökken az alapvető élelmiszer-alapanyagok nemzetközi ára, jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
A FAO élelmiszerár indexe – amely a globális kereskedelem legjelentősebb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi – 1,2%-kal zárt alacsonyabb átlagon júliusban, ami azonban még ezzel is 31%-kal szárnyalja túl az egy évvel ezelőtti értéket. Az esés a gabona-, növényi olajok és a tejtermékek árcsökkenését tükrözi.
A gabonafélék árindexe 3%-kal mérséklődött a múlt hónapban, ezen belül is a kukorica 6%-os áresése vitte a prímet a jobb argentin és amerikai termelési kilátások miatt, szemet hunyva a kedvezőtlen brazíliai termelési helyzet fölött. Az alacsonyabb importkeresletnek köszönhetően olcsóbb lett a többi szemestermény is, mint az árpa és cirok. A búza jegyzése (hétéves csúcsot döntve) 1,8%-kal volt magasabban júliusban, részben a csapadékhiányos észak-amerikai időjárás miatt. Eközben a rizs nemzetközi ára kétéves mélységbe zuhant a valutaárfolyam-mozgás és a magas szállítmányozási költségek és a logisztikai problémák okozta értékesítési nehézségek folyományaként.
Az északi féltekén a nyári szezon beköszönte és az alacsony piaci aktivitás hozzájárultak a tejtermékek 2,8%-os árcsökkenéséhez, élen a sovány tejporral, amit a vaj, teljes tejpor és sajtok ára követ.
A FAO növényiolaj-árindex 1,4%-os csökkenésével öthavi mélypontra ért, ahogy a szója-, repce- és napraforgóolaj alacsonyabb ára ellensúlyozta a pálmaolaj drágulását. A kisebb volumenű bioüzemanyag termelés Argentínában a szójaolajra hatott, míg a repce és a napraforgó piacát a rekordnagyságú 2021–2022-es készletek befolyásolták.
Ezzel szemben a cukor árindexe 1,7%-os növekedésével folytatta a három hónapja tartó emelkedését. Az okok között megtaláljuk az üzemanyag drágulást és a fagyok gerjesztette bizonytalanságot a legnagyobb termelő ország Brazíliában, míg a jó termés Indiában épp tompította az árerősödést.
A húsárak esetében visszafogott növekedést regisztráltak az észak-ázsiai importkereslet és az alacsonyabb termelésnövekedés generálta baromfihús drágulás miatt. Erősödött a szarvasmarha ára a megnövekedett kínai kereslet és a nagyobb termelők alacsonyabb készletei okán. A sertéshús ára csökkent a visszafogottabb kínai importnak köszönhetően.
Kapcsolódó cikkeink
A kedvezőtlen időjárás miatt sosem látott magasságban a kávébab ára
A kávé világpiaci ára többéves csúcsot döntött 2024-ben, miután 38,8%-kal…
Tovább olvasom >Februárban emelkedett a FAO élelmiszerár indexe
A cukor, tejtermékek és a növényi olajok drágulásától fűtve nőtt…
Tovább olvasom >Az ENSZ Statisztikai Bizottsága új globális indikátort fogadott el a változatos étrend mérésére
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az ENSZ Gyermekalapjával…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >