FAO: Alacsonyabb élelmiszerárak októberben
Megzuhantak a nemzetközi élelmiszerárak októberben, a tejtermékek, hús és a növényi olajok miatt, hiába a cukor drágulása, adta közre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
A FAO élelmiszerár-index, mely hónapról hónapra követi a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását, 1%-kal csökkent egy hónap és 7,4%-kal egy év alatt.
A zuhanás nagy részben a tejtermékek árával indokolható, ugyanis ez 4,8%-ot esett szeptember óta – mellyel 34%-kal marad el a 2014 februárjában mért csúcsszinttől. A gyengébb árak a bőséges exportellátást tükrözik, különösen Új-Zélandról.
Ez idő alatt a FAO hús árindexe 2%-kal csökkent, ami a juh-, sertés-, szarvasmarha- és baromfihús esetében a nagy exportkapacitásoknak tudható be.
A növényi olajok átlagárában is csökkenés észlelhető (1,5%) – a kilenc hónapja tartó lefele tendencia révén a mutató elérte a 2016. április óta mért legalacsonyabb szintjét. Ez javarészt a pálmaolaj iránti visszafogott kereslet, valamint a fő exportőr országok nagy készleteinek eredménye. A szójaolaj nemzetközi ára valamelyest emelkedett.
A FAO gabonaár index magára talált, 1,3%-ot nőtt a szeptemberi értékekhez képest, nagy részben a magas amerikai kukoricaárfolyam miatt. A rizs kereskedelmi jegyzése azonban csökkent a hónapban, melyet részben az illatos és japonica fajtákra nehezedő valutamozgások befolyásoltak.
A cukorért 8,7%-kal kell többet fizetni, az időjárásból fakadó indiai és indonéziai kedvezőtlen termelési kilátások, valamint a vártnál nagyobb mennyiségben etanol előállítására szánt brazil cukornád miatt.
A vártnál is több gabona lesz
A 2018-as évre várható teljes gabonakibocsátást a FAO szakértői 2 601 millió tonnára növelték. Az emelkedés nagyrészt a jó búzatermésnek elébe néző Kanadának és Kínának köszönhető, mindazonáltal ez még így is 2,1%-al elmarad a 2017-ben mért rekordszinttől.
Az idei globális rizstermelést 513 millió tonnára becsülik szakértők, ami 1,3%-kal haladja meg a tavalyi rekordmennyiséget – olvasható a FAO legfrissebb Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésében.
A 2018-as globális búzatermelést jelenleg 728 millió tonnára valószínűsítik, ami 4,3%-os visszaesést jelent az előző évhez képest. Az északi féltekén már folyamatban van az őszi búza vetése, ami jövőre fordul termőre, az Európai Unióban, az Amerikai Egyesült Államokban és Indiában a kecsegtető árak a bevetett területek további bővülését vetítik előre.
Csökkenés várható a globális szemes termények esetén, az előrejelzés szerint a tavalyinál 2,2%-kal kevesebb, 1 360 millió tonna várható. A szemes terményeket jelenleg a déli félteke országaiban vetik, és a jelenlegi kilátások a kukorica terjeszkedését jelzik Dél-Amerikában.
A FAO előrejelzései szerint a világ gabonaigénye 0,2%-kal rekordszintre (2 653 millió tonnára) növekszik, melyet a kukorica nagyobb takarmány- és ipari célú felhasználása hajt, különösen Kínában és az Egyesült Államokban. A búza, mint élelmiszer fogyasztása 1%-os, a rizsé pedig 1,1 %-os növekedésnek néz elébe.
A mezőgazdasági szezon végére a globális gabonakészletek megközelítik a 762 millió tonnát, mintegy 6,5%-kal elmaradva a rekordnagyságú nyitószinttől.
A szemestermény-tartalékok hat év után először csökkenhetnek, a búza 4,5%-kal – mely a főbb exportőrök készletkisöprésének tudható be. Rizskészleteink viszont 2,6%-kal, 176,6 millió tonnára emelkedhet.
A gabonafélék (búza, rizs) nemzetközi kereskedelme várhatóan 1,1%-kal zsugorodik a 2017/18-as rekordszinthez képest. A szemes termények világkereskedelme megközelítheti az előző évi 195 millió tonnás rekordját, a kukorica növekvő és a cirok csökkenő kereskedelem mellett.
Kapcsolódó cikkeink
FAO: a globális élelmiszerárak több mint másfél éves csúcsra emelkedtek novemberben
Novemberben 2023 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a globális…
Tovább olvasom >Megugrott a FAO globális élelmiszerár-indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >További cikkeink
A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >K&H: ajándékot, de mit és melyik boltból?
A karácsonyi ajándékozás során a fiatalok körében a ruhák vannak…
Tovább olvasom >Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >