FAO: Alacsony élelmiszerárakkal búcsúzott 2018

Szerző: Trademagazin Dátum: 2019. 01. 10. 11:22

Lényegében változatlan maradt a nemzetközi élelmiszerkosár értéke decemberben– adta közre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) – miután a cukor és tejtermékek árcsökkenése kiegyensúlyozta a gabonafélék drágulását.

A FAO élelmiszerár-index 161.7 ponton zárt decemberben, közel az előző hónap zárószintjéhez (161,6 pont).

Az index, mely hónapról hónapra követi a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását, 2018-as éves átlaga (168,4 pont) mintegy 3,5%-kal volt alacsonyabb, mint a 2017-es, és majdnem 27%-kal (!) kevesebb a 2011-es rekord értékénél.

Míg az összes jelentős gabonaféle nemzetközi ára emelkedett az elmúlt évben, a többi nyomon követett áruhoz, élen a cukorral, olcsóbban lehetett hozzájutni.

A FAO gabonaár index 1,8%-ot nőtt decemberben, és 9,6%-ot 2017 decemberéhez képest. A déli félteke időjárási viszonyai miatt a búza és a kukorica folyamatosan drágult a hónapban, közben a rizs ára a hatodik egymást követő hónapban csökkent. A FAO legfrissebb számai alapján a búza és a kukorica globális termelése 2018-ban csökkent, míg a rizsé új rekordot döntött. Aggodalomra azonban nincs ok az ellátás kapcsán, a globális gabonakészletek ugyanis továbbra is bőségesek.

A növényi olajok árindexe 10 hónapos csökkenés után először fordult pozitívba (0,4%), ami a pálmaolaj drágulásának tudható be. A szójaolaj nemzetközi ára folytatta útját lefelé, amit az Amerikai Egyesült Államok bőséges kínálata és az Európai Unió gyenge kereslete befolyásolt. A pálmaolaj 2018-as átlaga 15%-kal volt alacsonyabb, mint az azt megelőző évi, a legnagyobb zuhanást produkálva a növényi olajok között.

A FAO húsár-indexe 0,8%-kal nőtt a hónap folyamán, leginkább a sertéshús iránti globális kereslet generálta áremelkedés okán, ami különösen Brazíliában volt megfigyelhető. Éves szinten az összesített árindex 2,2%-ot csökkent.

A FAO tejtermék árindexe 3,3%-kal csökkent novemberről decemberre, amely tendencia már a hetedik egymást követő hónapja tart. A jelenség hátterében a vaj, a sajt és a teljes tejpor alacsonyabb kereskedelmi jegyzése áll. A 2018-as év második felében már az összes tejterméknél jelentkezett az árcsökkenés, minek köszönhetően az egész évet tekintve 4,6%-os volt a csökkenés 2017-hez képest.

A FAO cukorár-indexe 1,9%-ot mérséklődött a hónapban. Ebben szerepet játszott az indiai cukortermelés nem várt mértékű növekedése. Emellett a nyers kőolaj nemzetközi árának csökkenése, ami egyrészt visszafogta az etanol előállításához szükséges cukornád iránti keresletet, másrészt felduzzasztotta a cukor előállításához szükséges alapanyagok készleteit, főként Brazíliában, a világ legnagyobb termelőjénél. Éves szinten az index közel 22%-kal csökkent 2017 vége óta.

Kapcsolódó cikkeink