FAO: a világ élelmiszerárai második hónapja csökkentek májusban
Májusban már a második egymást követő hónapban mérséklődtek az élelmiszerárak a világon, elsősorban a növényi olajok és a tejtermékek árcsökkenése hatására.

Tovább estek a globális élelmiszerárak
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által pénteken ismertetett adatok szerint májusban az átfogó árindex 157,4 pont volt, 0,9 százalékkal alacsonyabb az áprilisinál, amikor 0,8 százalékos csökkenést regisztráltak. Éves szinten az élelmiszerárak 22,8 százalékkal voltak magasabbak idén májusban.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A növényi olajok árindexe májusban átlagosan 3,5 százalékkal mérséklődött elsősorban a pálma-, napraforgó-, szója- és repceolaj világpiaci árának a csökkenésére.
A tejtermékek májusi árindexe átlagosan ugyancsak 3,5 százalékkal süllyedt áprilissal összevetve. Nyolc hónap töretlen emelkedés után először jegyeztek fel csökkenést. Tavaly májushoz képest 20,5 százalékkal emelkedett az index. Az összes tejtermék világpiaci ára csökkent, a tejporé esett a legnagyobb mértékben, de jelentősen mérséklődött a vaj ára is.
A FAO cukorárindexe átlagosan 1,1 százalékkal csökkent – az előző két hónapban feljegyzett meredek emelkedés után -, ami részben a korlátozott globális importkereslet következménye, illetve annak, hogy igen kedvezőek az indiai terméskilátások.
A gabonaárindex májusban 2,2 százalékkal nőtt áprilishoz képest és 39,7 százalékkal haladta meg a tavaly májusit. Ezen belül a búza nemzetközi ára már a negyedik egymást követő hónapja emelkedett, májusban 5,6 százalékkal, és 56,2 százalékkal haladja meg a tavaly májusi értéket. A búza árindexe már csak 11 százalékkal marad el a 2008 márciusában elért rekordszinttől. A búza árának meredek emelkedése részben az indiai búzaexport-tilalommal és a bizonytalan idei ukrán terméskilátásokkal függ össze.
A FAO húsárindexe 0,5 százalékkal, 122 pontra nőtt az előző hónaphoz képest, és ezzel rekordszintre emelkedett, mert a baromfihúsár meredek emelkedését csak részben ellensúlyozta a sertés- és juhhús árának csökkenése. A marhahúsár stagnált áprilishoz képest. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Biotechnológia és vízgazdálkodási mérnöki szakon végeztek az idei FAO ösztöndíjasok
Ez a sokszínű közösség nemcsak a mezőgazdasági oktatás globális jelenlétének…
Tovább olvasom >FAO: Új rekordokat érhet el a főbb mezőgazdasági élelmiszer-alapanyagok globális előállítása
Viszonylag optimista az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a…
Tovább olvasom >A vidéki térségek újjáélesztése a fiatalok segítségével
A vidéki térségekben a fiatal nők és férfiak fontos szerepet…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >