FAO: a világ élelmiszerárai második hónapja csökkentek májusban
Májusban már a második egymást követő hónapban mérséklődtek az élelmiszerárak a világon, elsősorban a növényi olajok és a tejtermékek árcsökkenése hatására.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által pénteken ismertetett adatok szerint májusban az átfogó árindex 157,4 pont volt, 0,9 százalékkal alacsonyabb az áprilisinál, amikor 0,8 százalékos csökkenést regisztráltak. Éves szinten az élelmiszerárak 22,8 százalékkal voltak magasabbak idén májusban.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A növényi olajok árindexe májusban átlagosan 3,5 százalékkal mérséklődött elsősorban a pálma-, napraforgó-, szója- és repceolaj világpiaci árának a csökkenésére.
A tejtermékek májusi árindexe átlagosan ugyancsak 3,5 százalékkal süllyedt áprilissal összevetve. Nyolc hónap töretlen emelkedés után először jegyeztek fel csökkenést. Tavaly májushoz képest 20,5 százalékkal emelkedett az index. Az összes tejtermék világpiaci ára csökkent, a tejporé esett a legnagyobb mértékben, de jelentősen mérséklődött a vaj ára is.
A FAO cukorárindexe átlagosan 1,1 százalékkal csökkent – az előző két hónapban feljegyzett meredek emelkedés után -, ami részben a korlátozott globális importkereslet következménye, illetve annak, hogy igen kedvezőek az indiai terméskilátások.
A gabonaárindex májusban 2,2 százalékkal nőtt áprilishoz képest és 39,7 százalékkal haladta meg a tavaly májusit. Ezen belül a búza nemzetközi ára már a negyedik egymást követő hónapja emelkedett, májusban 5,6 százalékkal, és 56,2 százalékkal haladja meg a tavaly májusi értéket. A búza árindexe már csak 11 százalékkal marad el a 2008 márciusában elért rekordszinttől. A búza árának meredek emelkedése részben az indiai búzaexport-tilalommal és a bizonytalan idei ukrán terméskilátásokkal függ össze.
A FAO húsárindexe 0,5 százalékkal, 122 pontra nőtt az előző hónaphoz képest, és ezzel rekordszintre emelkedett, mert a baromfihúsár meredek emelkedését csak részben ellensúlyozta a sertés- és juhhús árának csökkenése. A marhahúsár stagnált áprilishoz képest. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Fidelity: Három téma, ami Q3-ban alakítja a befektetéseket
Eljött a járványt követő normalizálódás, amelyet annyira vártunk? A gazdasági…
Tovább olvasom >FAO: rekordszintű lehet a világ idei gabonatermése
Rekordszintű, 2,854 milliárd tonna lehet a világ gabonatermése az idén…
Tovább olvasom >A FAO élelmiszerár indexe stabil maradt júniusban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fidelity: Három téma, ami Q3-ban alakítja a befektetéseket
Eljött a járványt követő normalizálódás, amelyet annyira vártunk? A gazdasági…
Tovább olvasom >A nagyvállalatok ellenállnak a gazdasági bizonytalanságnak
Visszafogott várakozások jellemzik a hazai nagyvállalati szektort a következő egy…
Tovább olvasom >Cégtrend 2024-ben: pozitívabb félév, de még mindig negatív üzenet
Az elmúlt öt év legalacsonyabb cégszámát idén júniusban regisztrálták. Az…
Tovább olvasom >