FAO: a világ élelmiszerárai 0,8 százalékkal csökkentek áprilisban
Visszaestek némileg az élelmiszerárak a világon áprilisban, elsősorban a növényi olajok drasztikus, valamint a gabonafélék enyhe árcsökkenése hatására.

Kismértékben csökkentek a globális élelmiszerárak
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által pénteken ismertetett adatok szerint az áprilisi árindex 158,5 pont volt, 0,8 százalékkal alacsonyabb a márciusi rekordszintnél. Tavaly áprilishoz képest a mutató 29,8 százalékkal volt magasabb.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A növényi olajok árindexe áprilisban 5,7 százalékkal csökkent a márciusi rekordszinthez képest. Ennek oka a pálma-, napraforgó- és szójaolaj világpiaci árának a csökkenése. A repceolaj jegyzései eközben emelkedtek.
A gabonaárindex áprilisban 0,4 százalékkal csökkent márciushoz képest. A márciusban rekordmagasságot elérő takarmánygabona világpiaci ára áprilisban 1,8 százalékkal, míg a kukoricáé 3 százalékkal mérséklődött, ahogy nőtt az argentin és brazil termények piacra jutása.
A tejtermékek árindexe 0,9 százalékkal emelkedett márciushoz képest, ezzel nyolcadik hónapja jegyeztek fel növekedést. Tavaly áprilishoz képest 23,5 százalékkal emelkedett az index. A legnagyobb mértékben a vaj világpiaci ára emelkedett idén áprilisban, amit a napraforgóolaj és margarin jelenlegi hiányával összefüggő keresletnövekedés okozott.
A FAO húsárindexe 2,2 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, és ezzel rekordszintre emelkedett, mivel drágult a baromfihús és a szarvasmarhahús. A baromfihús árait befolyásolták az Ukrajnából származó export fennakadásai és az északi féltekén terjedő madárinfluenza-járvány. Ezzel szemben a juhhús ára kissé csökkent.
A FAO cukorárindexe 3,3 százalékkal nőtt, amit részben a magasabb etanolárak okoztak és azok az aggodalmak, hogy lassan indult az idei betakarítás Brazíliában, amely a világ legnagyobb cukorexportőre. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Biotechnológia és vízgazdálkodási mérnöki szakon végeztek az idei FAO ösztöndíjasok
Ez a sokszínű közösség nemcsak a mezőgazdasági oktatás globális jelenlétének…
Tovább olvasom >FAO: Új rekordokat érhet el a főbb mezőgazdasági élelmiszer-alapanyagok globális előállítása
Viszonylag optimista az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a…
Tovább olvasom >A vidéki térségek újjáélesztése a fiatalok segítségével
A vidéki térségekben a fiatal nők és férfiak fontos szerepet…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány,…
Tovább olvasom >Romló, de a nemzetgazdasági átlagnál jobb konjunktúra a turizmusban
2025. júniusban a turisztikai cégek 70%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt…
Tovább olvasom >Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >