FAO: a haltenyésztés már elérte a csúcsát
Az ipari rendszerű haltenyésztés évente 6,6 százalékkal nőtt az elmúlt 30 évben. Az egy főre jutó 0,7 kilogrammos évi halfogyasztás ezért mára 7,8 kilóra emelkedett. De az erőforrások végesek, a bővülésnek is megvannak a határai.
A fokozódó piaci kereslet a fejlődő országokban vagyonosabbá váló és létszámban is növekedő középosztálynak köszönhető, mely rákapott a kulináris élvezetekre és olyan ételeket engedhet meg magának, melyek korábban meghaladták pénztárcája hatóköré.
Kínában tengeri fajok tenyésztésével igyekeznek kielégíteni az igényeket: ez már most 62 százalékát fedi le a halfarmok globális outputjának.
Az úgynevezett akvakultúrás termelés (aquaculture), vagyis a gépesített haltenyésztés készségesen kiszolgálta a fokozódó keresletet: az iparosított módszerek révén 1970 és 2008 között produkált évi 6,6 százalékos növekedés azonban nem fenntartható, állítja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új jelentése.
Már mutatkoznak jelei az erőforrások – elsősorban az édesvíz és a haleledel – kimerülésnek: az utóbbi években egyre kisebb mértékben bővül a szektor. Vagyis a növekedés lassul, figyelmeztet a FAO. Az ipari szisztémájú haltenyésztés ökológiai lábnyoma (energiahasználata, károsanyag kibocsátása) sem elhanyagolható tényező.
A FAO szerint a haltenyésztés elérte a csúcsot, ami 90 millió tonnányi éves halhús-mennyiséget jelent. A halipart sok kritika érte azért, hogy egy kiló halhús előállítására súlyban több eledelhal jut. A világ halállományának 32 százalékát „túlhalászták”, vagyis egyes populációkat fajpusztulás és kihalás fenyeget. A kereslet azonban nem lanyhul, mert a gasztronómiai szaksajtó olcsó fehérjeforrásként javasolja a halban gazdag étrendet. (A halászhajókkal befogott halmennyiség 80 százaléka kerül kereskedelmi forgalomba és emberi fogyasztásra, a maradék haleledelként végzi az iparágon belül.)
Az International Herald Tribune cikke azt állítja, a halipar szándéka az volt, hogy évi 7 százalékos bővülést produkáljon az akvakultúrás termelés (haltenyésztés mesterséges körülmények között), ez azonban alighanem lehetetlen. Szakértők azonban bizakodnak abban, hogy a szója-eledelek fejlesztése és más állati melléktermékek haleledelként való használata megoldja majd a problémát.
A kormányok világszerte 27 milliárd dollárt fordítanak a halászat dotálására. E szubvenciók azonban gyakran ökológiailag káros, fenntarthatatlan halászati metódusok fennmaradásához járulnak hozzá.
A
Pénzforgalom tekintetében azonban az akvakultúra leelőzte a szabad vízi halászat anyagi volumenét: az akvakultúrás halakért 98,4 milliárd dollárt fizettek 2008-ban, a szabadon élő és behalászott példányok viszont csak 93,9 milliárd dollárt mozgattak meg a piacokon. A halakat mesterséges körülmények között, medencékben, vagy tavakban, illetve hálók segítségével tavak és folyók elkerített részeiben is tenyésztik – írja a piacesprofit.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >