FAO: A fenntartható jövőhöz az élelmezésnek és a mezőgazdaságnak is hozzá kell járulnia
Egyre elterjedtebb a vélekedés, hogy az élelmezésnek és a mezőgazdaságnak kiemelt szerepet kell játszaniuk a fenntartható fejlődésben, amihez az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) pártatlan fórumot kínál – jelentette ki ma José Graziano da Silva, a szervezet főigazgatója.
A leköszönő ENSZ vezető a FAO legfőbb döntéshozatali szervének, a Konferenciának zárónapján intézte szavait a tagállamok, köztük Magyarország, képviselőihez. A kétévente rendezett tanácskozás 41. ülésszakán rekord számú ország, 192, vett részt.
„A legtöbb, az egészséges élelmiszerellátó-rendszereket, fenntartható mezőgazdasági fejlődést és felelős környezetgazdálkodást érintő kérdés csak az államok és partnereik közti összefogással oldható meg” – tette hozzá.
Graziano „szívélyes” üdvözletét küldte múlt vasárnap megválasztott utódjának, a kínai Qu Dongyu-nak, aki augusztus 1-jén kezdi meg négyéves mandátumát.
Felhívás az egészségtelen táplálkozás ellen
Graziano da Silva újból felhívta a figyelmet az egészséges és helyben előállított élelmiszer fontosságára az elhízás és túlsúly elleni harcban.
Ennek megvalósításához az egészségtelen élelmiszerek megadóztatására és közérthetőbb és informatívabb élelmiszer címkék használatát javasolta.
Rámutatott, hogy azon politikai intézkedések, melyek az élelmiszerárakat tartósan alacsonyan tartják, hozzájárulnak a vidéki térségek lemaradásához, a belső és külső elvándorláshoz és általában az egészségtelen táplálkozáshoz.
Kapcsolódó cikkeink
K&H: a szén-dioxid-kibocsátás magától nem csökken
Fenntarthatósági stratégia és konkrét karbonlábnyom-csökkentési tervek híján a magyar vállalatok…
Tovább olvasom >Főleg erjesztett és szálas tömegtakarmányokkal etették az állatokat 2023-ban
Magyarországon az állatok etetésére 2023-ban a szarvasmarhák esetében 7598 ezer…
Tovább olvasom >Az agrártanácsnak meg kell mutatnia a 2027 utáni agrárpolitika fő irányait
Az Európai Unió Tanácsa féléves magyar elnökségének célja, hogy az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >