FAO: 2014 júliusa óta legmagasabb szinten a világpiaci élelmiszerárak januárban
Az idén januárban 2014 júliusa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, már a nyolcadik egymást követő hónapban jegyeztek fel növekedést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint.
A januári árindex 113,3 pontra nőtt a decemberi 107,5 pontról különösen a szemestermények, a cukor és a növényi olajok drágulására – a FAO honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Januárban a legjelentősebben, 7,1 százalékkal a szemestermények árindexe nőtt, elsősorban a kukorica 11,2 százalékos drágulására, tekintettel a szűkölő kínálatra és a várhatóan csökkenő termésre az Egyesült Államokban. A szemestermények árindexe 42,3 százalékkal haladta meg a tavaly januári szintet.
A múlt hónapban a növényi olajok árindexe 5,8 százalékkal, 2012 májusa óta a legmagasabb szintre emelkedett részben amiatt, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt csökken a pálmaolaj-termelés Indonéziában és Malajziában.
A cukor januári árindexe 8,1 százalékkal haladta meg a decemberit amiatt, hogy romlanak a terméskilátások az Európai Unióban, Oroszországban és Thaiföldön, valamint a szokásosnál szárazabb az időjárás Dél-Amerikában.
A tejtermékek árindexe 1,6 százalékkal, a hústermékeké pedig 1 százalékkal emelkedett decemberrel összevetve.
Az árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladva a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi történelmi csúcsnál. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
FAO: a globális élelmiszerárak minimálisan emelkedtek márciusban
Márciusban alig változtak, minimálisan emelkedtek a globális élelmiszerárak az ENSZ…
Tovább olvasom >Emelkedett a könnyű és a nehéz bárány ára is
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) rövid távú előrevetítése…
Tovább olvasom >Magyarország és a FAO új alapokra helyezi együttműködését
A magyar kormány és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete…
Tovább olvasom >További cikkeink
NAK: az áprilisi fagyok jelentős károkat okoztak
Az áprilisi fagyok jelentős károkat okoztak számos gyümölcsösben. A gazdálkodók…
Tovább olvasom >A spanyol kormány kitiltja az ultrafeldolgozott élelmiszereket és energiaitalokat az iskolákból
A spanyol kormány kitiltja az ultrafeldolgozott élelmiszereket és energiaitalokat az…
Tovább olvasom >Még mindig lehet spórolni, de nem minden árrésstopos terméken
Bár a magyarországi árrésstopok hatása kezd érezhetővé válni a hazai…
Tovább olvasom >