FAO: 10 éves csúcson az élelmiszerárak októberben
Részben a kínálat szűkössége, valamint a növényi olajok és a szemestermények jelentős drágulására októberben már a harmadik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által csütörtökön ismertetett adatok szerint az októberi árindex – 2011 júliusa óta legmagasabb – 133,2 pont lett, 3 százalékkal (3,9 ponttal) magasabb a szeptemberinél és 31,3 százalékkal (31,8 ponttal) magasabb az egy évvel korábbinál.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Októberben a szemestermények árindexe átlagosan 3,2 százalékkal (4,3 ponttal) 137,1 pontra nőtt szeptemberrel összevetve, éves összevetésben pedig 22,4 százalékkal (25,1 ponttal) múlta felül a tavaly októberit. Idén októberben már az ötödik egymást követő hónapban emelkedett a globális búzaár, szeptemberhez képest 5 százalékkal, tavaly októberhez viszonyítva pedig 38,3 százalékkal nőtt, és ezzel 2012 novembere óta legmagasabb szintre emelkedett. A búza árát különösen az hajtja fel, hogy gyengébb volt a termés olyan vezető exportáló országokban, mint Kanada, Oroszország és az Egyesült Államok.
A FAO októberi növényi olaj árindexe rekordszintű, 184,8 pont lett, 9,6 százalékkal (16,3 ponttal) emelkedett szeptemberhez képest. Októberben már negyedik hónapja emelkedett a pálmaolaj, a napraforgó és a repceolaj ára. A pálmaolaj világpiaci áremelkedését a megugrott globális importkereslet váltotta ki és azok a félelmek, hogy Malajziában visszaveti a termelést a vendégmunkások hiánya.
A tejtermékek árindexe havi összevetésben 2,2 százalékkal (2,6 ponttal) 120,7 pontra nőtt, éves összevetésben az ármozgást követő mutató 15,5 százalékkal (16,2 ponttal) emelkedett.
A hústermékek árindexe szeptemberhez viszonyítva 0,7 százalékkal (0,8 ponttal) 112,1 pontra süllyedt, de így is 22,1 százalékkal (20,3 ponttal) meghaladta a tavaly októberi értéket.
A cukor árindexe 119,1 pont lett októberben, 1,8 százalékkal (2,1 ponttal) gyengébb szeptemberhez viszonyítva. Októberben először jegyeztek fel visszaesést hat hónap töretlen növekedés után, de tavaly októberhez viszonyítva a mutató mintegy 40 százalékkal állt magasabban.
Az átfogó árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb volt a 2011-es történelmi csúcsnál. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Jelentősen lassul idén az élelmiszerek drágulása
Az élelmiszerárak alakulása idén már nem húzza, hanem visszafogja az inflációt…
Tovább olvasom >Az OECD-ben stagnált az infláció februárban
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban februárban…
Tovább olvasom >Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek árának éves növekedési üteme 2,6 százalékra lassult márciusban az eurozónában
Az előzetes becslésben közölttel összhangban lassult az éves infláció az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >