FAO: 10 éves csúcson az élelmiszerárak októberben
Részben a kínálat szűkössége, valamint a növényi olajok és a szemestermények jelentős drágulására októberben már a harmadik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Rekordszintre emelkedett a FAO növényi olaj árindexe
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által csütörtökön ismertetett adatok szerint az októberi árindex – 2011 júliusa óta legmagasabb – 133,2 pont lett, 3 százalékkal (3,9 ponttal) magasabb a szeptemberinél és 31,3 százalékkal (31,8 ponttal) magasabb az egy évvel korábbinál.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Októberben a szemestermények árindexe átlagosan 3,2 százalékkal (4,3 ponttal) 137,1 pontra nőtt szeptemberrel összevetve, éves összevetésben pedig 22,4 százalékkal (25,1 ponttal) múlta felül a tavaly októberit. Idén októberben már az ötödik egymást követő hónapban emelkedett a globális búzaár, szeptemberhez képest 5 százalékkal, tavaly októberhez viszonyítva pedig 38,3 százalékkal nőtt, és ezzel 2012 novembere óta legmagasabb szintre emelkedett. A búza árát különösen az hajtja fel, hogy gyengébb volt a termés olyan vezető exportáló országokban, mint Kanada, Oroszország és az Egyesült Államok.
A FAO októberi növényi olaj árindexe rekordszintű, 184,8 pont lett, 9,6 százalékkal (16,3 ponttal) emelkedett szeptemberhez képest. Októberben már negyedik hónapja emelkedett a pálmaolaj, a napraforgó és a repceolaj ára. A pálmaolaj világpiaci áremelkedését a megugrott globális importkereslet váltotta ki és azok a félelmek, hogy Malajziában visszaveti a termelést a vendégmunkások hiánya.
A tejtermékek árindexe havi összevetésben 2,2 százalékkal (2,6 ponttal) 120,7 pontra nőtt, éves összevetésben az ármozgást követő mutató 15,5 százalékkal (16,2 ponttal) emelkedett.
A hústermékek árindexe szeptemberhez viszonyítva 0,7 százalékkal (0,8 ponttal) 112,1 pontra süllyedt, de így is 22,1 százalékkal (20,3 ponttal) meghaladta a tavaly októberi értéket.
A cukor árindexe 119,1 pont lett októberben, 1,8 százalékkal (2,1 ponttal) gyengébb szeptemberhez viszonyítva. Októberben először jegyeztek fel visszaesést hat hónap töretlen növekedés után, de tavaly októberhez viszonyítva a mutató mintegy 40 százalékkal állt magasabban.
Az átfogó árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb volt a 2011-es történelmi csúcsnál. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >A kedvezőtlen időjárás miatt sosem látott magasságban a kávébab ára
A kávé világpiaci ára többéves csúcsot döntött 2024-ben, miután 38,8%-kal…
Tovább olvasom >Megoldások az elszálló élelmiszerárakra: ellenzéki javaslatok az ÁFA és a különadók csökkentésére
Az elmúlt hónapokban ismét felerősödött az élelmiszerárak drasztikus növekedéséről szóló…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >