Fantáziát látunk az iráni agrárexportban is

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 05. 25. 11:10

A mezőgazdasági kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről, valamint a kutatás-fejlesztés lehetséges közös formáiról egyeztetett Irán és Magyarország. Magyarország jó lehetőséget lát az agrárexportra a közel-keleti országba.

zoldseg

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a héten Abbas Keshavarz iráni növénytermesztési miniszterhelyettessel tárgyalt. A mezőgazdasági kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről, valamint a kutatás-fejlesztés lehetséges közös formáiról egyeztettek. Mindkét fél elkötelezett egy agrárkutatás-fejlesztési kormányközi megállapodás aláírásában – olvasható a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleményében.

Irán érdeklődik a magyar gabona-, zöldség- és gyümölcsvetőmag, valamint a növényvédő és rovarirtó szerek iránt, Magyarország pedig jó lehetőséget lát az exportra a közel-keleti országba. Ezen kívül tárgyaltak a technológiai transzfer lehetőségéről és egy ezt koordináló, kétoldalú szakértői testület létrehozásáról. Kezdeményezték továbbá az élelmiszergazdasági termékkivitel hatósági engedélyezését szabályozni hivatott, állat- és növényegészségügyi együttműködést rögzítő tárcaközi szándéknyilatkozat aláírását. A találkozón szó esett iráni gyógynövények magyar feldolgozásának lehetőségéről is. (MTI, agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink