Falun egyre népszerűbb a feldogozott termékek közvetlen értékesítése

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 07. 11:24

Visszatértek az állattartáshoz a falusiak a feldolgozott termékek közvetlen értékesítésének megkönnyítésével a Fiatal Gazdák Szövetsége szerint. Az érintett gazdákra szigorúbb higiéniai szabályok vonatkoznak, mint azokra, akik saját fogyasztásra vágnak disznót.

A házi vágást nem kell bejelenteni a hatóságoknak, ha a hurkát, kolbászt, disznósajtot nem adják el. A kistermelőkre szigorúbb szabályok vonatkoznak. Évente 72 disznót vágathatnak le engedélyezett vágóhídon vagy vágóponton. Termékeiket a környék piacain vagy boltjaiban árulhatják.

– A falusi vendéglátás keretében adottak a lehetőségek arra, hogy  a saját állatát valaki levágja, és azt feltálalja, hogy a falusi ízeket, ételkülönlegességeket megízleltesse a turistákkal – mondta a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője, Farle Csaba.

– Nyolc éven át nagyon keveset hallottunk arról, hogy a helyi termékelőállítás milyen fontos, és hogy a közvetlen értékesítésben mennyi lehetőség van. A 2010 óta a kommunikációs váltás már érezteti a hatását – tette hozzá Mikula Lajos. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének ügyvezető elnök úgy látja, hogy egyre több helyen tartanak a kistelepüléseken, falvakban jószágot, csirkét, disznót. (Hír TV, Magyar Nemzet Online)

Kapcsolódó cikkeink