Falun egyre népszerűbb a feldogozott termékek közvetlen értékesítése
Visszatértek az állattartáshoz a falusiak a feldolgozott termékek közvetlen értékesítésének megkönnyítésével a Fiatal Gazdák Szövetsége szerint. Az érintett gazdákra szigorúbb higiéniai szabályok vonatkoznak, mint azokra, akik saját fogyasztásra vágnak disznót.
A házi vágást nem kell bejelenteni a hatóságoknak, ha a hurkát, kolbászt, disznósajtot nem adják el. A kistermelőkre szigorúbb szabályok vonatkoznak. Évente 72 disznót vágathatnak le engedélyezett vágóhídon vagy vágóponton. Termékeiket a környék piacain vagy boltjaiban árulhatják.
– A falusi vendéglátás keretében adottak a lehetőségek arra, hogy a saját állatát valaki levágja, és azt feltálalja, hogy a falusi ízeket, ételkülönlegességeket megízleltesse a turistákkal – mondta a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője, Farle Csaba.
– Nyolc éven át nagyon keveset hallottunk arról, hogy a helyi termékelőállítás milyen fontos, és hogy a közvetlen értékesítésben mennyi lehetőség van. A 2010 óta a kommunikációs váltás már érezteti a hatását – tette hozzá Mikula Lajos. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének ügyvezető elnök úgy látja, hogy egyre több helyen tartanak a kistelepüléseken, falvakban jószágot, csirkét, disznót. (Hír TV, Magyar Nemzet Online)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány,…
Tovább olvasom >Romló, de a nemzetgazdasági átlagnál jobb konjunktúra a turizmusban
2025. júniusban a turisztikai cégek 70%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt…
Tovább olvasom >Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >