Falun egyre népszerűbb a feldogozott termékek közvetlen értékesítése
Visszatértek az állattartáshoz a falusiak a feldolgozott termékek közvetlen értékesítésének megkönnyítésével a Fiatal Gazdák Szövetsége szerint. Az érintett gazdákra szigorúbb higiéniai szabályok vonatkoznak, mint azokra, akik saját fogyasztásra vágnak disznót.
A házi vágást nem kell bejelenteni a hatóságoknak, ha a hurkát, kolbászt, disznósajtot nem adják el. A kistermelőkre szigorúbb szabályok vonatkoznak. Évente 72 disznót vágathatnak le engedélyezett vágóhídon vagy vágóponton. Termékeiket a környék piacain vagy boltjaiban árulhatják.
– A falusi vendéglátás keretében adottak a lehetőségek arra, hogy a saját állatát valaki levágja, és azt feltálalja, hogy a falusi ízeket, ételkülönlegességeket megízleltesse a turistákkal – mondta a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője, Farle Csaba.
– Nyolc éven át nagyon keveset hallottunk arról, hogy a helyi termékelőállítás milyen fontos, és hogy a közvetlen értékesítésben mennyi lehetőség van. A 2010 óta a kommunikációs váltás már érezteti a hatását – tette hozzá Mikula Lajos. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének ügyvezető elnök úgy látja, hogy egyre több helyen tartanak a kistelepüléseken, falvakban jószágot, csirkét, disznót. (Hír TV, Magyar Nemzet Online)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: áprilisban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 5,0, az előző havit 2,0 százalékkal haladta meg
2025. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO élelmiszerár-indexe májusban
Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke májusban az előző hónaphoz…
Tovább olvasom >Az euróövezetben nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban
Havi és éves összehasonlításban egyaránt nőtt a kiskereskedelmi forgalom az…
Tovább olvasom >