Magazin: Fájó veszteség
2017 decemberében elment közülünk Jakabffy László! Szeretett kollégánk, az MVI Képviselő Testületének tagja rövid ideig tartó, súlyos betegséget követően hunyt el. Január 12-i utolsó útjára kollégái, tanítványai, tisztelői százai kísérték el a Telki temetőben.
Kevesen vannak, akik elmondhatják magukról, hogy annyit tettek a hazai vendéglátás és gasztronómia általános színvonaláért, mint Jakabffy László, aki a mai magyar vendéglátás egyik legszínesebb egyénisége, szakmája megszállottja volt. Amiket ma a legmagasabb szintű gasztronómia alapelemeinek neveznek, azokat ő már másfél-két évtizede megteremtette maga körül.
Határozott, kemény, harcos természetű emberként ismertük meg, aki mindig a szabályok szerint játszott, minőséget kínált, társadalmi munkát végzett, és sok elárultatás után is újra és újra felállt. Folyamatosan „utánpótlást” nevelt, nagynevű szakácsok egész sora került ki keze alól, de azokat sem küldte el soha, akik egy főiskolai szakdolgozat elkészítésében kértek segítséget. A Jakabffy-iskola mindenhol jó ajánlólevélnek bizonyul ma is.
Mindig legjobb tudásával, teljes energiabedobással segítette több szakmai szervezet munkáját is. Neki köszönhető a nemrégiben befejezett Szakmai Etikai Kódex megfogalmazása.
Szaktanácsadói tevékenységét tekintve, ahol szerepet vállalt, ott minőségi gasztronómiával és profi üzleti tevékenységgel találkozhattunk; még álmában is éttermet épített – ahogy mesélte egyszer.
Mindig győzni akart, mindig valamiféle megfelelési kényszer mozgatta. Szigorú főnök volt, de családnak tekintette a személyzetet, és családként is ünnepelt, vagy éppen – merthogy szerette az életet – bulizott velük. Szerette a vendégeket is! Egy nyugodtabb világban már életében a 21. század Gundel Jánosaként ismerhették volna el kortársai. Óriási űrt hagyott maga után! //
Kapcsolódó cikkeink
Az MVI statisztikai helyzetjelentése a vendéglátásról
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését…
Tovább olvasom >Problémák és megoldások
Az MVI a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Tanácsadó Testületének kérésére összeállította…
Tovább olvasom >Újra gasztrotúrák
Polyák Norbertet, a Hotel Ózon igazgatóját, aki társadalmi munkában az MVI alelnöke…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >