#fájdalomamibennedvan: a nemek közötti fájdalomszakadék áthidalása

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 10. 19. 17:13

A Libresse tavaly bemutatott tabudöntő #amibennedvan kampánya folytatásaként elindítja a #fájdalomamibennedvan kezdeményezését, melynek célja, hogy feltárja milyen és mekkora mértékű fájdalommal járhat a menstruáció vagy a havi ciklus különböző fázisai. A márka felhívása, hogy a #fájdalomamibennedvan hashtaget használva minél többen osszák meg történeteiket. Ez a kezdeményezés azért jött létre, hogy a nemek közti fájdalom szakadékot egy-egy történettel áthidalja, és új módot kínáljon a fájdalom kifejezésére, különös tekintettel az endometriózissal kapcsolatos fájdalmakra.

Fájdalomszótár

Ebben nyújt segítséget a fájdalom történeteket összefoglaló és bemutató – a Libresse által megalkotott – Fájdalomszótár. A projektnek köszönhetően létrejött a világ első Fájdalom Múzeuma is, amely bemutatja, hogy sok esetben milyen mértékben marad észrevétlen, illetve gyakran milyen szinten hagyják figyelmen kívül ezt a fájdalmat. 

A nők fájdalomtapasztalása összetett, bonyolult és kétségbeejtően kevéssé ismert. Az endometriózis egy példája az ilyen elszenvedett gyötrelmeknek. Tízből egy nőt érint, de megdöbbentő módon átlagosan hét és fél évbe telik, mire diagnosztizálják*, mivel a mai napig sok esetben a súlyos menstruációs fájdalmat “normálisnak” tartják nem csak a civilek, de még maguk, az orvosok is. A fájdalom elviselése komoly hatással van a szenvedők életének minden területére, vannak, akik depresszióval küzdenek, elveszítik párjaikat, sőt egyes esetekben még az öngyilkosságot is fontolgatják. Ez gyakran kihatással van a munkájukra is. Egy kutatás szerint például az endometriózisban szenvedők több mint 40%-a felmondott vagy elvesztette a munkáját emiatt**.

A Libresse elkötelezett a nők intim egészségét övező káros tabuk megkérdőjelezése, mi több, ledöntése mellett, ezért is indította el korábban a változást ösztönző Project V kezdeményezését. A Project V legfőbb célja a menstruációt, a hüvelyt és szeméremtestet övező tabuk ledöntése és az érintettek támogatása. A projekt első lépéseként a Libresse elkészített egy nemzetközi kutatást, hogy feltárja, mik a leggyakoribb tabuk, illetve, hogy melyek azok a területek, ahol hatékonyan segítséget tudnak nyújtani. A felmérésből többek kiderült, hogy a nők 51%-a és a férfiak 52%-a úgy gondolja, hogy a menstruációs fájdalmat a nőknek el kell viselniük***.

Ez az eredmény bizonyítja, hogy ez a tabu milyen mélyen beágyazódott a társadalomba, illetve ez sarkallta a Libresse munkatársait arra, hogy ez ellen a tabu ellen tegyenek.

Endometriózis, amit sokszor félrediagnosztizálnak

A Fájdalomszótár itt érhető el: https://libresse-images.essity.com/images-c5/590/362590/original/libresse-fajdalomszotar.pdf

A Fájdalom múzeumot itt látogathatod meg: https://www.libresse.hu/a-mi-vilagunk/fajdalom-ami-benned-van/ 

*‘What’s the delay? A qualitative study of women’s experiences of reaching a diagnosis of endometriosis (Fertility and Sterility, 2006), The Pain Report
**Victoria Williams, Open University Researcher quoted in UK Parliament (https://hansard.parliament.uk/Commons/2019-10-29/debates/69A9E721-DD86-4583-9872-78719B8FBC15/EndometriosisWorkplaceSupport), October 2019, The Pain Report
*** Finding from the Global V Taboo Tracker, a world first barometer to discover and track taboos related to all things vaginas, vulvas and periods created by Essity, creator of Libresse, Bodyform, Nana, Nuvenia, Nosotras and Saba.

(x)

Kapcsolódó cikkeink