Fahrenheit 479o, avagy milyen a fine dining popcorn?
Tegnap a pattogatott kukorica éttermi marketingszerepéről írtunk, ma jöjjenek a gasztronómiai „távlatok”!
Első hallásra, fogadjunk, minden sznobot megbotránkoztat (másokat csak meghökkent) az ötlet: pattogatott kukorica a csúcséttermekben! Pedig már néhány éve Thomas Keller (a világ egyik legjobb éttermének tartott kaliforniai French Laundry és az ugyancsak a szűk elitbe tartozó Per Se tulajdonos-séfje) szakácsai is kínáltak a New York-i séfek éjszakáján szarvasgombás pattogatott kukoricát parmezánnal megszórva. És az ötlet már akkor sem volt egészen új! A nagy szállodák ma is Amerika-szerte kínálják a legjobb séfjeik által kreált sós és édes kreációikat – paradicsomos, sajtos, gombás, vagy éppen pisztáciás, csokoládés, karamellás és ki tudja még milyen ízekben. Az éttermek használják köretvariációkban és édes levesekben is, de megjelent más speciális „panír” alapanyagaként is. Ám a popcorn igazi diadalútja a fingerfood világában képzelhető el, és mára az elegáns bárok snack-jévé vált. Van, ahol fűszeres olajokban pattogtatják, és borssal, chilivel szórják meg, máshol sonkazsírban teszik ugyanezt, és pikáns szósszal kínálják, megint másutt az ízesített kukoricát mogyoróval és olajbogyóval keverik. Édes változatainak főbb „fűszerei” az ánizs, a karamella és a csokoládé. A divat mára odáig vezetett.,hogy a „479° Popcorn” cég ( a név utal a kukorica pattogási hőmérsékletére – 479 fok Fahrenheit, ami közel 250 oC) szuperprémium termékként dobja piacra termékválogatásait, 4-8 személynek elegendő mennyiség ára 33-53 USD között mozog. Fekete szavasgombás-fehér cheddar sajtos, többféle karamellás (gyömbéres-szezámos, sós, mandulás), vietnámi fahéjas – már felsorolni is étvágygerjesztő…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >