Fagylalt-komp és balatoni ízek csatája – jön a Balaton Fagyija választás
Május 9-én nemcsak a Tihany és Szántód közötti kompjárat indul útnak, hanem egy egész különleges gasztronómiai élmény is: a Balaton Fagyija 2025 választás, egy mozgó fagylaltozó fedélzetén, ingyen fagyival, mesés panorámával és jótékonysággal megspékelve.
Egy fagylaltverseny, ami túlmutat a tölcséren
Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke bejelentette: május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást – méghozzá nem is akármilyen helyszínen, hanem egy kompon, amely a Tihany–Szántód útvonalon szeli a Balatont. Az esemény nem csupán a régió fagylaltmestereinek vetélkedése, hanem egy egyedülálló, élményszerű program is, ahol a látogatók több mint húszféle kézműves fagylaltkülönlegességet kóstolhatnak meg.
„Szerettünk volna valami igazán különlegeset, ami egyszerre mutatja be a balatoni fagylaltkultúrát és a tavat, mint élményhelyszínt. A fagylalt-komp pedig tökéletes szimbóluma ennek” – fogalmazott Fekete Tamás.
Ingyen fagyi és jótékonyság a fedélzeten
A rendezvény különlegessége, hogy május 9-én délután 14:00 és 15:00 között minden utas, aki felszáll a kompra, ingyen fagylaltot kap. Így a résztvevők nemcsak a Balaton tavaszi arcát élvezhetik a vízről, hanem valódi gasztronómiai kaland részesei is lehetnek.
A program jótékonysági szálat is kapott: a kikötőben jelen lesz az Egy csésze szeretet kezdeményezés, amely balatoni levendulából készült különleges teákat kínál a látogatóknak. Az ebből befolyó bevételből mesekönyveket vásárolnak, amelyeket a balatoni strandkönyvtárak között osztanak szét a nyári szezonban.
Több mint fagyi: médiafigyelem és gazdasági hatás
A Balaton Fagyija választás mára a térség egyik legnépszerűbb tavaszi eseményévé nőtte ki magát. Tavaly több mint 150 médiamegjelenés született a versenyről – több, mint amennyit a Kékszalag vagy akár az Anna-bál kapott. Ez jól mutatja, hogy a balatoni fagylalt már nemcsak egy nyári desszert, hanem gasztronómiai és turisztikai vonzerő is.
A résztvevő cukrászdák sem maradtak ki a jóból: a médiafigyelemnek köszönhetően tavaly átlagosan 15%-kal nőtt a forgalmuk. Ez különösen fontos, tekintve, hogy a fagylalt ma már nemcsak hűsítő élvezet, hanem gazdasági tényező is a régióban.
2025-ben sem olcsó a hűs élvezet
Idén a kézműves fagylalt átlagára 600–700 forint körül alakul gombóconként – ez éves szinten 10–15%-os drágulást jelent. A cukrászdák szerint a fő ok az alapanyagárak, az energiaárak és a bérköltségek növekedése, amit a munkaerőhiány is súlyosbít. Mindezek ellenére a balatoni fagylaltárak nemzetközi összevetésben továbbra is mérsékeltek – míg például Norvégiában egyetlen gombóc fagylalt ára meghaladja a 2000 forintot is.
Kapcsolódó cikkeink
Nem luxus a jó sütemény – mitől élhető ma a cukrászszakma?
Dráguló alapanyagok, munkaerőhiány, bonyolult szabályozások – mégis, a vásárlók elvárják,…
Tovább olvasom >Esős idő ellenére sokan voltak a Magyar Fagylalt Napján
Május 8-án országszerte kígyózó sorok és boldog vendégek jelezték, hogy…
Tovább olvasom >Kecskesajtos kreáció lett idén a Balaton fagyija
A veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó Mekkóstollak nevű, rozmaringos, sült-…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új korszak a világgazdaságban? – Új kihívások hazánk előtt
2025 májusa a világgazdaságban a változások felgyorsulását hozta. A Közel-Keleten…
Tovább olvasom >Így maradhat egészséges a haj és bőr a közeledő nyári kánikulában is
A hajformázás, festés és szárítás mind gyengíthetik a haj belső…
Tovább olvasom >Új ciklus, stabil működés, változatlan irány – bizalmat kapott az ÖRT vezetése
Az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) közgyűlése megerősítette a szervezet közvetlen…
Tovább olvasom >