Fagylalt Kaland 2024
A Hungexpo Zrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület szervezésben idén debütált a Fagylalt Kaland 2024. – Játékos és kreatív fagylaltverseny a SIRHA Budapest kiállításon.
A cikk a Trade magazin 2024/5. lapszámában olvasható.
A program elsődleges célja az edukáció volt, a cukrásztanulók megismertetése a fagylaltkészítés rejtelmeivel. Emellett a szórakoztatás és a játékosság is kiemelten fontos része volt a programnak – a hangulatról Harsányi Levente gondoskodott. A verseny nemzetközi megmérettetéssé avanzsált, hiszen nemcsak magyar, de olasz mesterek is vállalták a mentor szerepét.
Mind a profi csapatkapitányok, mind a résztvevő diákok remekül érezték magukat. A tanulóknak a program életre szóló élményt adott, hiszen nem mindennap dolgozhatnak együtt egy világbajnokkal és a szakma legjobbjaival.
A csapatoknak 100 perc állt rendelkezésükre, ezalatt két különböző fagylaltot kellett elkészíteniük. A fagylaltokhoz egy-egy kötelezően felhasználandó alapanyagot húztak a versenyzők, ezeket az aranyfokozatú szponzorok biztosították számunkra. A „mystery boxokban” 100%-os olajosmagpaszták és pesztók voltak, a mogyorótól a mandulán át a pisztáciáig, a rejtélyes dobozok másik fele pedig egy variegatót, öntetet vagy rétegezőt tartalmaztak.
A cukrászok a piactéren lévő „nyersanyagokból” dolgozhattak, illetve a kiállítás standjain is be tudtak szerezni alapanyagokat a versenyzők.
A délelőtti és a délutáni versenyszámok között Fazekas Ádám fagylaltvilágbajnok bemutatóját nézhették meg a jelenlévők; a világbajnok pisztáciafagylaltját meg is kóstolhatták.
A verseny zsűrije a Gelato World Cup 2024. világbajnoki bronzérmes magyar csapat tagjai voltak, Somogyi Renáta fagylaltmester (Bringatanya, Somogyi fagylalt műhely – Gyenesdiás), Fodor Sándor séf, cukrász (Habcsók Cukrászda – Budapest), Füredi Krisztián cukrászmester (Hisztéria Cukrászda – Tápiószecső), Gácsi Zoltán kreatív cukrász (Csokoládé Akadémia – Nagytarcsa).
Izgalmas, jó hangulatú, laza vetélkedő volt, ahol az élményen túl rengeteget tanulhattak a diákok – olyan verseny, ahol a részvétel volt a legfontosabb, de az eredményhirdetésen a hat remek csapatból persze csak három állhatott fel a dobogóra.
Az első helyen Koncz Andrea fagylaltmester (Sissi Kézműves Fagylaltozó, Gödöllő) csapata végzett. A csapatot – Almalti Leila, Királyi Lili Katica és Tamás Bernadett – a váci Bernáth Kálmán Református Gimnázium, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola delegálta.
A dobogó második fokára Damniczki Balázs cukrászmester (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár) csapata – Kálmán Flóra, Mencző Csilla és Szekeres Sára – állhatott, a csapattagok a mórahalmi Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolából érkeztek.
A harmadik helyet Alessandro Masia olasz cukrász és fagylaltoktató (Carpigiani Gelato University, Bologna) csapata szerezte meg, amit a Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum tanulói, Bárth Rebeka, Eördög Fanni és Klauz Csenge Napsugár alkottak.
A szervezők nemcsak a dobogósoknak gratuláltak: a másik három csapat is kevéssel maradt le a dobogóról, nekik is szívből gratulálunk, és köszönjük szépen a részvételt!
A budapesti Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola csapatát – Hibó Zsófia, Fábián Boglárka és Kiss Rozina Jázmin – Pataki Ádám cukrászmester (Pataki Cukrászda, Érd) irányította.
A Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikum csapatának – Huczmann Nikoletta Tünde, Molnár Dóra és Hegedüs Nikoletta – Fazekas Ádám világbajnok fagylaltmester (Fazekas Cukrászda, Budapest) volt a kapitánya.
A másik olasz csapatkapitány, Gian Luca Cavi fagylaltmester (Gelati al Cubo, Fidenza), a békéscsabai Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tanulóit – Szántó Lili, Molnár Zsanett és Hlacs Szabolcs – mentorálta.
A program kiemelt együttműködő partnere a Bulfoni Kft. volt.
//
Kapcsolódó cikkeink
Az év bejglijei
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén ötödik alkalommal hirdette meg…
Tovább olvasom >Vas vármegyei cukrászdzsembori
Szeptember végén verőfényes napsütés és vendégszerető házigazdák fogadták a háromnapos…
Tovább olvasom >Statisztikák tükrében
Helyzetkép a cukrászdákból – Nehéz szemeszter elé nézhetünk címmel tartott…
Tovább olvasom >További cikkeink
2025 lesz a magyar sörturizmus éve?
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >Macsó megközelítés a vásárlásban – A nap képe
Az USA-ban működik (legalább) egy olyan hipermarket, ahol a bevéárláshoz…
Tovább olvasom >Új szabályozás a munkaegészségügyi vizsgálatok terén: mit jelent ez a szállodaipar számára?
2024. szeptember 28-tól jelentős változások léptek életbe a munkaegészségügyi vizsgálatok…
Tovább olvasom >