Fagyasztott húsok: meghosszabbították a társadalmi vitát

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 24. 13:30

A Vidékfejlesztési Minisztérium két héttel meghosszabbítja a fagyasztott húsok felhasználásáról indított társadalmi vitát, hogy valamennyi érintett véleményét megismerje – közölte a tárca sajtóirodája hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint kiemelten fontos, hogy jó minőségű, megbízható élelmiszerek kerüljenek a magyar boltok polcaira. Ezért egyre gyakrabban merül fel az igény, hogy a fagyasztott húsokat – bizonyos idő után – ne lehessen felhasználni húskészítmények előállításához, mert tápértékük romlik.

Példaként hozzák: a gyengébb minőségű felvágottak nagy része fagyasztott húsból készül, de mivel ezt nem kötelező feltüntetni a címkéken, a vásárló nem tudja, mit vesz a pénzéért.

Az élelmiszerek előállításánál és forgalomba hozatalánál sokszor egymásnak ellentmondó érdekek ütköznek – jegyzik meg. A vállalkozó minél nagyobb haszonra szeretne szert tenni, a fogyasztó pedig jó áron, biztonságos, megfelelő minőségű élelmiszerhez akar hozzájutni.

Tekintettel arra, hogy az Európai Unió nem szabályozza a fagyasztott húsok felhasználását, a tárca társadalmi konzultációt kezdeményezett a kérdésről. A párbeszédet követően ugyanis világos képet kaphat arról a minisztériumban, van-e társadalmi igény a fagyasztott húsok felhasználásának szabályozására.

A közlemény idézi Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnökének álláspontját: az Európai Uniónak meg kellene határoznia, hogy egy bizonyos idejű fagyasztás után a hús emberi fogyasztásra ne legyen felhasználható.

A minisztérium a további véleményeket postán (Vidékfejlesztési Minisztérium, 1055 Kossuth tér 11.) vagy e-mail-en ([email protected] címre) várja november 7-ig – tartalmazza a közlemény. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink