Fábián Gergely: az élelmiszeriparban az integrált, adatalapú fejlesztés javítja a versenyképességet és az ellátásbiztonságot
Az élelmiszeriparban a termékpálya integrált, adatalapú fejlesztésével növelhető a szektor versenyképessége, amely az ellátásbiztonsághoz és a fenntarthatósághoz is hozzájárul – mondta Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a Cibus Hungaricus Alapítvány rendezvényén szerdán, Budapesten.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2021/10/money-ga2e96471a_1280_opt-300x150.jpeg)
Kartonpapír: fenntartható, zöld, költséghatékony
Kiemelte: az öt egyetem részvételével 2023-ban megalakult Cibus Hungaricus Alapítvány a termelők és az élelmiszeriparban működő cégek közötti, technológiai alapú együttműködés kialakítására törekszik, ami kiterjed a Kárpát-medencére a határon túli gazdák bevonásával.
A technológia akkor ér valamit, ha az adatokat megfelelőn tudjuk kezelni és felhasználni a termék teljes életpályáján, a termőföldtől a fogyasztóig tartó ellátási láncon keresztül – fűzte hozzá.
A digitális rövid ellátási lánc (dREL) koncepció megalkotása is a szervezethez köthető, és ennek terjesztése is az egyik fő célkitűzése. Minél rövidebb egy ellátási lánc, annál nagyobb szerepet kaphatnak benne a hazai termelők, ami az ellátásbiztonság mellett a fenntarthatósághoz is hozzájárul – fogalmazott az államtitkár.
Elmondta, hogy az 1,2 millió embert érintő közétkeztetés megreformálása a digitális rövid ellátási lánc koncepció mentén kitörési pont lehet a szektor számára, és várják a Cibus Hungaricus Alapítvány erre vonatkozó javaslatait.
Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az élelmiszeriparban jelentős tartalékok vannak, és meg kell találni azokat a területeket, amelyekben szomszédainknál jobbak vagyunk.
A digitális megoldások javítják a termelés hatékonyságát, a termékfejlesztést, az ellátási láncok átláthatóságát. A kereskedelmi láncoknál pedig ezzel biztosítható termékek nyomonkövetése a termelőtől a fogyasztóig – hangsúlyozta.
Elmondása szerint a Cibus Hungaricus Alapítvány tudásmegosztással segítheti az élelmiszeripart kitörési pontok azonosításában. Az uniós pályázatoknál a technológiai fejlesztésre, a digitalizációra kell helyezni a hangsúlyt – tette hozzá.
A Cibus Hungaricus Alapítvány elnöke, Friedrich László szerint az élelmiszerellátási láncoknál az adatvezérelt alkalmazások használata javítja a versenyképességet és növeli az ellátásbiztonságot.
Hangsúlyozta, az élelmiszeripar stratégiai ágazat: a szektorban működő közel 4000 vállalkozás éves árbevétele meghaladja az 5500 milliárd forintot.
Kiemelt feladatnak nevezte a minőségi hazai alapanyagok, valamint hazai előállítású termékek arányának növelését a kiskereskedelemben és a közétkeztetésben egyaránt. A kistermelők helyzetbe hozása, a rövid ellátási láncok kiépítésének egyik feltétele az egységes minőségbiztosítási és beszállítói rendszerek kidolgozása – mondta.
A rendezvényt megnyitó Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke az összefogás szükségességét hangsúlyozta, és azt hangsúlyozta, hogy a kormány nem hagyja magára a termelőket és a feldolgozóipari cégeket.
A Cibus Hungaricus Alapítványt öt egyetem – az Állatorvostudományi Egyetem, az Edutus Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – alapította 2023-ban a MAGOSZ támogatásával a digitális élelmiszeripari stratégiához kapcsolódó közfeladatok ellátására.
Kapcsolódó cikkeink
A váratlanul alacsony júniusi infláció meglepte az elemzőket
A héten megjelent magyar inflációs adat kellemes meglepetést okozott: a…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban
Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal…
Tovább olvasom >Mikroműanyagok és táplálkozás: A rejtett veszélyek
Az elmúlt években a mikroműanyagok jelenléte és hatásai egyre inkább…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >