Ezt vizsgálja a fogyasztóvédelmi hatóság a boltokban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 04. 14. 11:58

Az árstopos szabályok betartatása érdekében a kormány fogyasztóvédelmi hatósága nagyon aktív volt az idén, ellenőrizték az üzleteket közel 2400 alkalommal, és több száz millió forint bírságot szabtak ki. Az üzleteknek csak idén 563,65 millió forint bírságot kellett befizetniük, és az átlagos büntetési összeg 1,5-2 millió forint volt.

Hullottak a bírságok

A szabálysértések főként a készletezési és forgalmazási kötelezettségek megszegéséből, a hatósági árképzés megsértéséből, a hatósági áras termékekkel kapcsolatos nem megfelelő vagy hiányos tájékoztatásból, árfeltüntetési hiányosságból vagy megtévesztő tájékoztatásból adódtak – tudjuk meg a Portfolio cikkéből.

Az érintett boltok olyan boltok voltak, ahol a fogyasztók leggyakrabban szerzik be a hatósági áras termékeket. A kormány azt tervezi, hogy létrehoz egy online árfigyelő adatbázist a fogyasztói árak összehasonlíthatóságának fokozása érdekében, ami hosszú távon mérsékelheti az árakat.

A kormány gyakran hangoztatja, hogy az európai szinten rekordnak számító inflációért részben azok a boltok felelősek, amelyek nagyobb mértékben emelik áraikat, mint amennyivel a beszerzési költségeik emelkednek.

Kapcsolódó cikkeink