Ezt gondolják a makrogazdasági elemzők az élelmiszer-árstopok jövőjéről

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 01. 11. 12:55

Miközben Parragh László az árstopok kivezetésének hatásairól beszélt, a témában több elemző is érdekes gondolatmagokat ültetett el.

Jót fog tenni a gazdaságnak az árstop kivezetése

“Minél hamarabb ki kell vezetni az árstopokat, mert durván piactorzító hatásuk van. Egyrészt valóban adott némi segítséget a családoknak, csakhogy gyorsan hiány is lépett fel több árstopos termékből, másrészről pedig gyorsan kiderült az is, hogy a kereskedők más termékekben igyekeztek realizálni azt a kieső profitot, ami az árstoppal kiesett. Több termék esetében tavaly február óta beszélhetünk árstopról, ami nagy károkat is okozott”

– mondta el Virovácz Péter, az ING vezető elemzője a Pénzcentrumnak, aki szerint az árstopok kivezetése meglöki majd a vágtató inflációt, de ennek hatása elenyésző ahhoz képest, ha folytatódik a jelenlegi helyzet.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője szerint most reális esély van megszabadulni az árstoptól, mert a kereskedelem nem tarthatja fenn a jelenlegi állapotot, és csak további hiányjelenségekkel kell szembenézniük, ha nem történik hamarosan változás.

“Piactorzító, és rendkívül káros az árstop intézménye. Egyfelől a hiányjelenség, másfelől a hosszas időhúzás, ami még nehezebbé teszi mindezt, így biztos vagyok abban, hogy hamarosan ki fogják vezetni. Ami árstop maradt az élelmiszereken, nem érte el azt a célját, hogy csökkenjenek az élelmiszer-kiadások: minden nem árstopos termék ára emelkedett. Reális esély van arra, hogy az eredetileg meghirdetett áprilisi időpontban most már valóban elköszönhetünk az árstopoktól”

– fogalmazott a lapnak az elemző.

Kapcsolódó cikkeink