Ezért nassolunk többet éjszaka

Szerző: trademagazin Dátum: 2019. 09. 13. 10:23

A késő este elfogyasztott étel kevésbé kelti fel az érdeklődésünket, ezért többet fogyasztunk belőle – idézi a mipszi.hu a Brain Imaging and Behaviour című szaklapban ismertetett kutatást.

Ezert nassolunk tobbet ejszaka

A tudósok MRI-vizsgálatok segítségévek keresték a választ a kérdésre, hogy miként reagál az agyunk a magas és az alacsony kalóriatartalmú ételekre a nap különböző szakaszaiban. Kiderült, hogy esténként kevésbé intenzíven reagál az agy az étel képére, ezért többet kell ennünk ahhoz, hogy ugyanazt a hatást váltsa ki belőlünk az étel, mint napközben. Nemcsak a konkrét ételekre, de az ételfotókra is hasonlóképp reagálunk késő este, ez lehet az oka annak, hogy ilyenkor falánkabbak vagyunk. „Vizuálisan másképp hat ránk az étel a különböző napszakokban, a legkevésbé intenzíven késő este reagál az agyunk az élelmiszer látványára. Mivel kevésbé elégülünk ki, többet eszünk, hogy elérjük a kívánt hatást” – mondja a kutatást vezető Travis Masterson, az amerikai Brigham Young University professzora. 

A kutatás során a résztvevők 360 étel fotóját nézték végig két alkalommal, amelyek között egy hét telt el, miközben agyműködésüket MRI segítségével vizsgálták. Az önkéntesek alacsony kalóriatartalmú zöldségeket és gyümölcsöket, valamint magas kalóriatartalmú édességeket néztek végig a fotókon, és kiderült, hogy esténként kevésbé hat az agyra intenzíven az étel képe, ezért többet ennének, hogy éhségüket csillapítsák. Az agy éhségközpontjának további vizsgálata akár új fogyókúrás étrend kiegészítők felfedezéséhez is vezethet.

Kapcsolódó cikkeink