Kevesebb a gabonában található növényi fehérje
A légkör megnövekedett szén-dioxid-koncentrációja meggyorsítja ugyan a növények fejlődését, a gabonából – és így a pékárukból is – azonban fontos nyomelemek szorulnak ki.
Kimutathatón csökkent a gabonában található növényi fehérje aránya – állapították meg a braunschwergi Biológiai Kutatóintézet munkatársai.
A Die Welt információi szerint a kutatók az üvegházgázok, így a légköri szén-dioxid természeti hatásait tanulmányozták, így jutva el a gabonáig. A németországi felmérések szerint a gabona tartalmazta nyomelemek az elmúlt 15 évben jelentősen megritkultak, ahogy a növény fehérjéből is már csak kevesebbet termel.
Ez legfőképp a pékeknek és a világ kenyérfogyasztóinak jelent problémát, hiszen kevesebb tápanyagot tartalmazó gabonából értelemszerűen csak rosszabb minőségű pékáru készülhet. (hvg.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: áprilisban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 5,0, az előző havit 2,0 százalékkal haladta meg
2025. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO élelmiszerár-indexe májusban
Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke májusban az előző hónaphoz…
Tovább olvasom >Az euróövezetben nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban
Havi és éves összehasonlításban egyaránt nőtt a kiskereskedelmi forgalom az…
Tovább olvasom >