Ezért érdemes leszokni a dohányzásról
Az egy éven át tartó kutatás záróeredményei kimutatták, hogy a kizárólag a BAT hevítéses dohánytermékére váltók jelentős és tartós javulást értek el az egyes betegségek potenciális kialakulására utaló jelzőértékek tekintetében a továbbra is dohányzókhoz képest. Ide tartoznak a tüdőbetegségek, valamint a rák és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD).

Javulnak a biomarkerek a leszokóknál
A kutatás teljes eredményei, amelyeket az Internal and Emergency Medicine című szaklapban tettek közzé, a három és hat hónapos beszámolókban bemutatott pozitív változásokat követték. A megfigyelt javulások a 12 hónapos kutatási időszak alatt is fennmaradtak, alátámasztva annak bizonyítékát, hogy a hevítéses dohánytermékek kevésbé káros* alternatívát jelenthetnek azok számára, akik egyébként továbbra is folytatnák a dohányzást.,
Dr. David O’Reilly, a BAT tudományos kutatási igazgatója elmondta:
„A tanulmány eredményei az eddigi legfontosabb adatok a hevítéses dohánytermékek kategóriájára vonatkozóan. Ez a valós életkörülmények között végzett kutatás lehetővé teszi számunkra, hogy megvizsgáljuk a kizárólag hevítéses dohánytermékre váltó felnőtt dohányosok által tapasztalt változásokat, az egyes betegségek potenciális kialakulására utaló jelzőértékek alapulvételével. A kutatás biztosítja azokat a szükséges új bizonyítékokat, amelyek szemléltetik a változás mértékét és a hevítéses dohánytermékre való áttérés tartós hatásait, tovább erősíti a hevítéses dohánytermékekben, mint kevésbé káros termékben* rejlő lehetőségeket.”
Hozzátette:
„Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett és segített a kutatás megvalósításában. Ez egy újabb fontos lépés az “Egy jobb holnap” (A Better Tomorrow™) felé vezető utunkon.”
A betegségek kialakulására utaló jelzőértékek alapján azok a dohányosok, akik a a cigarettafogyasztás folytatása helyett teljesen átálltak a hevítéses dohánytermék használatára, a következő eredményeket mutatták:
- Egy a tüdőrák potenciális kialakulásához köthető DNS-károsodásra utaló biomarker jelentős és tartós csökkenése.
- A fehérvérsejtszám jelentős és tartós csökkenése, amely olyan gyulladásra utaló jelzőanyag, ami a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) és más, dohányzással összefüggő betegségek kialakulásával hozható összefüggésbe.
- A HDL-koleszterinszint értékének tartós javulása, amely a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kialakulásának csökkenésére utal.
- A tüdő egészségét jelző mutató (FeNO) jelentős és tartós javulása.
- Jelentős és tartós javulás az oxidatív stressz egyik kulcsfontosságú mutatójában, amely folyamat számos dohányzással összefüggő betegségben, például a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet.
Ezek az új adatok a BAT hevítéses dohánytermékeiről szóló nemrégiben megjelent publikáció megállapításait erősítik tovább, amely arra a következtetésre jutott, hogy „a rendelkezésre álló tudományos adatok alapján a hevítéses dohánytermékkel az éghető cigarettákhoz képest alacsonyabb károsanyag kitettség érhető el, és kellő megalapozottsággal állítható, hogy csökkenti a dohányzással összefüggő betegségek kockázatát, és alátámasztja azt a következtetést, hogy azok a dohányosok, akik teljes mértékben áttérnek hevítéses dohánytermék használatára, a dohányzással összefüggő betegségek kialakulásának relatív kockázatát csökkentik, ahhoz képest, ha folytatnák a dohányzást”.
Kapcsolódó cikkeink
WHO: 50 százalékos drágulást sürgetnek a dohány, az alkohol és a cukros üdítők esetében
A következő tíz évben legalább 50 százalékkal kellene növelni a…
Tovább olvasom >Dr. Némedi Erzsébet: A boldogság a bélben lakik
A bélrendszerünkben lévő mikrobiom egy olyan ökoszisztéma, amely nem csak…
Tovább olvasom >Hideg ital, forró következmények: szívritmuszavart is okozhat a jeges frissítő
Elsőre bizarrnak hangozhat, pedig tudományosan is igazolt: a hideg italok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >