Ezért adnak béren kívüli juttatásokat a munkáltatók!
A munkavállalók igénye, a motivációs tényezők, költségcsökkentési szempont és a társadalmi felelősségvállalás egyaránt érvényesül akkor, amikor a munkáltatók a béren kívüli juttatásokról döntenek – számolt be Dara Péter szakértő, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója a frissen lezárult „Mi lesz a bérekkel és juttatásokkal 2012-ben?” kutatás adatai alapján.
A DEVISE Hungary és a Nemzeti Üdülési Szolgálat együttműködésében tíz nap alatt készült országos felmérés adataiból jól látszik a hazai gazdaság heterogén jellege. A 835 résztvevő szervezet több mint 40%-a készül béremelésre. Eközben azonban a kérdőívet kitöltő cégtulajdonosok, vezetők, HR-esek több mint negyede számára a kutatási adatok biztosan kincset érnek. Ők ugyanis a kiélezett gazdasági viszonyok, az év végén elfogadott adótörvények, az új minimálbér, az életbe lépett bérkompenzációs szabály és az új béren kívüli juttatási elemek (pl. Erzsébet-utalvány, SZÉP Kártya) közepette még nem tudják, mit tegyenek.
A béren kívüli juttatások terén is vegyes a kép. Egyidejűleg jelen vannak a munkaerőpiacon azok, akiknél működött már cafeteria rendszer, és azon nem változtatnak, valamint azok is, akik csökkentik, illetve akik növelik a keretösszeget. Ugyancsak akadnak, akik megszüntetik az eddig létező elemeket, és akadnak, akik a vonzóbb adó- és járulékvonzat miatt 2012-ben első ízben tervezik bevezetni a béren kívüli juttatásokat a bérrendszerükbe. Mindeközben azonban a felmérés résztvevőinek harmada nem döntött, még gyűjti a piaci információkat.
Nekik, illetve a többi bizonytalan munkáltatónak nyújt segítséget a Nemzeti Üdülési Szolgálat a január 12-i Cafeteria 2012 konferenciával. A konferenciát Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nyitja meg, előadók, Szatmári Kristóf államtitkár, Dr. Gál András Levente kormánybiztos, Dr. Horváth Endre, az MNÜA elnöke, Dr. Guller Zoltán, a NÜSZ Kft. ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor a már említett országos kutatás több eredményéről, fontos adatáról – így például a munkáltatók béremelési és bércsökkentési terveiről, azok mértékéről, a tervezett cafeteria keretösszegekről és a leginkább preferált elemekről, valamint a minimálbér kigazdálkodásának módjáról és a bérkompenzáció kezeléséről – is beszámol Dara Péter.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >K&H: ajándékot, de mit és melyik boltból?
A karácsonyi ajándékozás során a fiatalok körében a ruhák vannak…
Tovább olvasom >Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >