Ezer és egy jó hír a zöldségekről
Valentin napra virág helyett zöldségek: had’ adjunk át olvasóinknak egy kis egészséges válogatást!
– A paradicsomból néhány hatóanyaga segít a bőrgyulladás, az ekcéma kezelésében.
– Az illinoisi egyetem kutatása szerint a paradicsom és a brokkoli fogyasztása hatékony lehet a prosztatarák növekedési ütemének lelassításában.
– A paprikafajták erősségéért felelős capsaicin segít a rákos sejtek biztonságos elpusztításában, állítja egy Wales-ben elvégzett biokémiai kutatás.
– Némely zöldség esetében az amerikai Georgetown University kutatói azt tapasztalták, hogy azok segítenek a rák megelőzésében. A brokkoli, a karfiol, a káposzta és a szójabab egyaránt tartalmaz olyan indole-3- karinolt, amely segít helyreállítani a DNS-t a sérült sejtcellákban
– A University of California kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a fokhagyma csípős aromájának értágító hatása hasonlóan működik, mint a csili paprikáé, vagy a wasabié.
– Még egészségesebb hatású lehet a fokhagyma, ha felhasználás előtt szétzúzzák, vagy felaprítják. Egy argentin kutatócsoport szerint ilyenkor szabadítja fel a fokhagyma a legjobban azokat az enzimeket, amelyek hatására egészséges szerves kén vegyület jön létre a szervezetben.
– Egy egereken végzett kutatás kimutatta, hogy a sok zöldséget tartalmazó étrend csökkeni a szívinfarktus és a szélütés veszélyét. Ennek oka, hogy a zöldségek hatására az érben megtalálható vérlemezkék 38 százalékkal kisebbek, mint a kevés zöldséget fogyasztók esetében.
– A Krétai Egyetem gyermekorvosi kutatóintézete egy hétéves felmérés alapján arra a következtetésre jutott, hogy a halak, valamint az olyan „gyümölcsös” zöldségek fogyasztása, mint a paradicsom, padlizsán, cukkini, zöldbab vagy az uborka jelentősen csökkentik a gyerekkori asztma kialakulásának veszélyét.
– Egy másik, ugyancsak görög kutatócsoport ezen a megállapításon is túlment, szerintük a „mediterrán” étrend, vagyis a gyümölcsökben, zöldségekben és csonthéjasokban gazdag táplálkozás megvédhet a rhinitis allergia és az asztmás betegségek kialakulásától.
– A kaliforniai egyetem egy tudóscsoportja arra az eredményre jutott, hogy a konzerv gyümölcsök és zöldségek tápértéke megközelíti a friss változatukét. Ugyanez igaz a fagyasztott termékekre is. A kutatás alapján egészségesebb vegyesen fogyasztani a friss és a konzervált gyümölcsöket és zöldségeket, mert kizárólag frisset fogyasztva értékes tápanyagoktól fosztjuk meg a szervezetünket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A Széchenyi Kártya Program támogatásainak összege elérte a 100 milliárd forintot
A Széchenyi Kártya Program jelentősen hozzájárul a hazai kkv-k versenyképességének…
Tovább olvasom >DélKerTÉSZ: Egészséges uzsonna, boldog gyerek – így kerül több zöldség a dobozba idén szeptembertől
Ahogy szeptemberben becsöngetnek, az iskolapadok mellett az uzsonnásdobozok is megtelnek,…
Tovább olvasom >Exportpiacra alapozott bővülést tervez az SZ. Variáns
Exportpiacra alapozott bővülést tervez a prémium csomagolóeszközöket gyártó debreceni Sz.…
Tovább olvasom >