Ezer és egy jó hír a zöldségekről

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 11. 10:28

Valentin napra virág helyett zöldségek: had’ adjunk át olvasóinknak egy kis egészséges válogatást!

Ezer es egy jó hir a zoldegekrol

– A paradicsomból néhány hatóanyaga segít a bőrgyulladás, az ekcéma kezelésében.
– Az illinoisi egyetem kutatása szerint a paradicsom és a brokkoli fogyasztása hatékony lehet a prosztatarák növekedési ütemének lelassításában.
– A paprikafajták erősségéért felelős capsaicin segít a rákos sejtek biztonságos elpusztításában, állítja egy Wales-ben elvégzett biokémiai kutatás.
– Némely zöldség esetében az amerikai Georgetown University kutatói azt tapasztalták, hogy azok segítenek a rák megelőzésében. A brokkoli, a karfiol, a káposzta és a szójabab egyaránt tartalmaz olyan indole-3- karinolt, amely segít helyreállítani a DNS-t a sérült sejtcellákban
– A University of California kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a fokhagyma csípős aromájának értágító hatása hasonlóan működik, mint a csili paprikáé, vagy a wasabié.
– Még egészségesebb hatású lehet a fokhagyma, ha felhasználás előtt szétzúzzák, vagy felaprítják. Egy argentin kutatócsoport szerint ilyenkor szabadítja fel a fokhagyma a legjobban azokat az enzimeket, amelyek hatására egészséges szerves kén vegyület jön létre a szervezetben.
– Egy egereken végzett kutatás kimutatta, hogy a sok zöldséget tartalmazó étrend csökkeni a szívinfarktus és a szélütés veszélyét. Ennek oka, hogy a zöldségek hatására az érben megtalálható vérlemezkék 38 százalékkal kisebbek, mint a kevés zöldséget fogyasztók esetében.
– A Krétai Egyetem gyermekorvosi kutatóintézete egy hétéves felmérés alapján arra a következtetésre jutott, hogy a halak, valamint az olyan „gyümölcsös” zöldségek fogyasztása, mint a paradicsom, padlizsán, cukkini, zöldbab vagy az uborka jelentősen csökkentik a gyerekkori asztma kialakulásának veszélyét.
– Egy másik, ugyancsak görög kutatócsoport ezen a megállapításon is túlment, szerintük a „mediterrán” étrend, vagyis a gyümölcsökben, zöldségekben és csonthéjasokban gazdag táplálkozás megvédhet a rhinitis allergia és az asztmás betegségek kialakulásától.
– A kaliforniai egyetem egy tudóscsoportja arra az eredményre jutott, hogy a konzerv gyümölcsök és zöldségek tápértéke megközelíti a friss változatukét. Ugyanez igaz a fagyasztott termékekre is. A kutatás alapján egészségesebb vegyesen fogyasztani a friss és a konzervált gyümölcsöket és zöldségeket, mert kizárólag frisset fogyasztva értékes tápanyagoktól fosztjuk meg a szervezetünket.

Kapcsolódó cikkeink