Ezekre a területekre fókuszál idén a NAV

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 02. 15. 11:28

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2021. évi ellenőrzési terve, amelyből kiderült, hogy idén négy fő terület lesz fókuszban. A jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek és ágazatok ellenőrzése pont alatt többek között megtalálható az élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő áruk, termények forgalmazása, beszerzése, valamint külön nevesített a zöldség-és gyümölcs-nagykereskedelem is – írja az agrarszektor.hu.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatásából kiderül, hogy idén négy fő terület lesz az ellenőrzések fókuszában – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek és ágazatok ellenőrzése pont alatt többek között megtalálható az élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő áruk, termények forgalmazása, beszerzése (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya), valamint külön nevesített a zöldség-és gyümölcs-nagykereskedelem is.

Ahogyan az várható volt az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bővülésével, az adatok elemzésén alapuló módszerekkel a hatóság a költségvetés bevételeire kockázatot jelentő adóalanyokat igyekszik majd kiszűrni. Harmadik célterületként a kiemelt- és legnagyobb adóteljesítményű adózókat ellenőrzik, különös hangsúllyal a határokon átnyúló ügyletek tekintetében. Negyedik pont az önkéntes jogkövetés támogatása, melyet úgy kíván elősegíteni a NAV, hogy kisösszegű adóeltérések esetén támogató eljárásokat alkalmaz, nagyobb összegű adóeltéréseknél és a több területen is észlelhető anomáliákhoz köthető adózóknál jogkövetési vizsgálatot végez.

Az összefoglalóból látható, hogy a gazdálkodói tevékenység folytatásával összefüggő tevékenységek ellenőrzések felsorolásánál a jövedékiadó-köteles tevékenységek ellenőrzése, valamint a népegészségügyi termékadó-kötelezettséghez kapcsolódó vizsgálatok is szerepelnek. (agrarszektor.hu)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink