Ezekben az élelmiszerekben módosultak az ochratoxin A felső határértékei

Szerző: STA Dátum: 2022. 08. 27. 11:57

Megjelent a Bizottság (EU) 2022/1370 rendelete az 1881/2006/EK rendeletnek az egyes élelmiszerekben előforduló ochratoxin A felső határértékei tekintetében történő módosításáról.

Végre szabályozták a gyógynövényteákban található, egészségügyi kockázattal bíró ochratoxin A megengedett szintjét is (Fotó: Pixabay)

Az 1881/2006/EK bizottsági rendelet meghatározza az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok, köztük az ochratoxin A felső határértékeit.

Ezért volt szükséges a változtatás

2020-ban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) aktualizált tudományos szakvéleményt fogadott el az élelmiszerekben előforduló ochratoxin A-ról. A Hatóság úgy ítélte meg, hogy nem helyénvaló egészségügyi alapú irányértéket megállapítani az ochratoxin A-ra vonatkozóan, és hogy a Hatóság által 2006-ban megállapított 120 ng/testtömegkilogramm megengedhető heti bevitel ennek megfelelően már nem érvényes.

Van élelmiszer, ami eddig nem került szabályozás alá

Ochratoxin A-t találtak olyan élelmiszerekben, amelyekre vonatkozóan még nem állapítottak meg felső határértéket, és amelyek hozzájárulnak az ochratoxin A-nak való emberi kitettséghez, ezért helyénvaló felső határértéket megállapítani az alábbi élelmiszerekre is:

  • szárított szőlőtől eltérő szárított gyümölcsökre,
  • egyes édesgyökér- készítményekre,
  • szárított fűszernövényekre,
  • gyógynövényforrázatok egyes összetevőire,
  • bizonyos olajos magvakra,
  • pisztáciára
  • kakaóporra,
  • alkoholmentes malátaitalokra,

Ezekben a termékekben kötelező csökkenteni a vegyület mennyiségét

Figyelembe véve a rendelkezésre álló előfordulási adatokat, csökkenteni kell az ochratoxin A felső határértékét az alábbi élelmiszerekre:

  • péksüteményekre,
  • szárított szőlőre,
  • pörkölt kávéra,
  • oldható kávéra.

Mindemellett az egyes fűszerekben előforduló ochratoxin A-ra vonatkozó meglévő rendelkezéseket valamennyi fűszerre kiterjesztették.

Az 1881/2006/EK rendelet melléklete e rendelet mellékletének megfelelően módosul.
A mellékletben felsorolt, 2023. január 1-je előtt jogszerűen forgalomba hozott élelmiszerek minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejükig forgalomban maradhatnak.
A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2022. augusztus 5.) követő huszadik napon lép hatályba.

NAK

Kapcsolódó cikkeink