Ezek most az ellátásilánc-menedzsment kihívásai az élelmiszeriparban
Az ellátásilánc-menedzsment terület krízishelyzetekben stratégiai jelentőséggel bír a gyártó vállalatok számára. Mivel Ukrajna Európa egyik legjelentősebb mezőgazdasági exportőre, az Ukrajna és Oroszország között zajló háború kereslet és kínálat szempontjából is kihívások elé állítja az élelmiszergyártó vállalatokat a környező országokban, így Magyarországon is, amelyet a növekvő infláció csak tetéz.

Az élelmiszeripar jelentős ágazata a magyar gazdaságnak
A PwC a következőkben áttekinti a háborús helyzet okozta problémákat, fókuszálva a magyar élelmiszergyártó-cégekre és az ellátásilánc-menedzsment területre, valamint azokra a célzott megoldásokra, amelyek segíthetnek tompítani a helyzet okozta hatásokat és fenntartani a zökkenőmentes termelést.
Magyar élelmiszeripar
A KSH adatai szerint Magyarországon 2021-ben 4456 milliárd Ft volt az élelmiszer-, ital- és dohánytermék-termelés éves értéke – ezzel a harmadik legjelentősebb iparágunk,amely 2018-ban a magyar GDP 2,2%-át adta. 2019-ben a FoodDrinkEurope adatai szerint Magyarország így a 16. helyen állt az Európai Unióban az élelmiszer- és italgyártás területén.
A teljes magyar élelmiszerexport értéke 11 milliárd dollár volt 2020-ban, míg az import 7,11 milliárd dollárra tehető. Az export hangsúlyosabb, mint az import, tehát Magyarország önellátó képessége magasnak tekinthető. 2010-ben SSR (self-sufficiency ratio) értéke 162% volt, ezzel a világon a 8. legjobb önellátó képességgel rendelkező ország vagyunk.
Számos nemzetközi cég szervezi ki Magyarországra a termelési folyamatait, elsősorban az olcsó munkaerő és a kedvezményes adórendszer miatt. Emellett természetesen megjelennek a teljesen magyar tulajdonú termelők, tehát elmondható, hogy vegyesek a szereplők az élelmiszerpiacon. Multinacionális cégek közül megtalálhatóak olyanok a magyar piacon, amelyek több fajta terméket készítenek, mint például az Unilever vagy Nestlé, de olyanok is jelen vannak, amelyek szűkebb körű portfólióval rendelkeznek, esetleg csak egyfajta termékcsoportra specializálódnak, mint például a Coca-Cola. A magyar tulajdonú (vagy korábban magyar kézben lévő) cégek olyan sokszínű szektorokban vannak jelen, mint az alkoholos italok készítése (Borsodi Sörgyár Kft., Zwack Unicum Nyrt.), a húsgyártás és -feldolgozás (Pápai Hús Kft., Pick Szeged Zrt.) és a tejtermékek előállítása (Nádudvari Élelmiszer Kft.), de ezeken kívül még számos iparág van, amelyben szintén jelentős a magyarok jelenléte.
Kapcsolódó cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Kivárás van – bizalom kevésbé
Makrogazdasági kitekintés az Egyensúly Intézet I. negyedéves elemzésében Lassuló GDP-növekedés,…
Tovább olvasom >Amitől a terméket a kosárba helyezzük – kutatás
A PwC által a Publicis Groupe Hungary megbízásából készített kutatás…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új tulajdonoshoz kerül a Dole amerikai frisszöldség-üzletága
A dublini központú Dole bejelentette, hogy eladta amerikai frisszöldség-üzletágát az…
Tovább olvasom >Új partnerségekkel ad lendületet ESG kezdeményezéseinek a Wolt
Két új stratégiai partnerségről tett bejelentést a finn étel-házhozszállító vállalat,…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával gyorsítja a pénztárakat a Colruyt
Valamennyi kasszájánál bevezeti a belga Colruyt „easy check-out” nevű rendszerét,…
Tovább olvasom >