Ezek lettek 2024 legjobb balatoni borai

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 14. 10:21

2024. június 12-én Zamárdiban, a ZAM! rendezvényházban került megrendezésre a Balatoni Borok Versenyének XXI. kiadása, ami a Balatoni Borrégió legnagyobb borversenye. Az esemény szervezését a Balatoni Szövetség végezte, szakmai támogatást pedig a Balatonboglári Borvidéki Tanács nyújtott. A verseny 2024. május 23-án zajlott Balatonlellén, a Gasztro- és Élménybirtokon Rádpusztán. A rendezvény fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter volt, míg a szakmai védnökséget a Balatoni Borrégió Borrégiós Tanácsa látta el. Támogatók között szerepelt az Agrárminisztérium, a Balaton Fejlesztési Tanács, a Schiwaforce.com Zrt. és a SZERVIN Kft.

Megvannak a legjobbak

A versenyen a Balatoni Borrégió hat borvidéke képviseltette magát, és idén 41 termelő 204 bormintával jelentkezett. A borok között 139 fehér, 33 vörös, 17 rozé, 10 pezsgő és 5 gyöngyöző bor volt. Az eredményhirdetésen 45 arany, 139 ezüst, 16 bronz minősítést és 4 okleveles elismerést adtak át.

A díjazottak között szerepeltek a következők:

  • A Balatoni Borrégió Legjobb Fehér Bora címet a Veszprémi Érseki Pincészet Mandorla Sauvignon Blanc 2023-as bora nyerte.
  • A Legjobb Vörös Bora címet az Androsics Birtok 2021-es Merlot bora érdemelte ki.
  • A Legjobb Rozé Bora címet a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Mentőöv Kékfrankos rozé 2023-as bora kapta.
  • A Legjobb Pezsgője címet a Garamvári Szőlőbirtok Garamvári Lellei Furmint Brut 2019-es pezsgője nyerte.
  • A Legjobb Desszert Bora címet a Varga Pincészet Aranymetszés töppedt szürkebarát 2013-as bora szerezte meg.

Az esemény nemcsak a díjazott borokról szólt, hanem a hazai borászatok és a borvidékek közötti együttműködésről és versengésről is, ami hozzájárul a magyar borok minőségének és nemzetközi megítélésének folyamatos fejlődéséhez.

Kapcsolódó cikkeink