Ez volt a negyedik Nagy Tokaji Borárverés
A szokásos kíváncsis kérdés Tokajban: hogy alakulnak az új borok? Kisimulnak-e húsvétra, vagy várat magára az évjárat? Melyik fajta, melyik dűlő fejlődik jobban?
A botritisz miatt megint nehezebb évjárat tud-e azért mutatni valami jót is magából 2015-ből? Kérdések, melyekre előbb-utóbb válaszokat is kapunk majd. Egy viszont már most is bizonyos: a 2016. évi Nagy Tokaji Borárverés licitre kerülő tételei között sok izgalmas akadt.
Vannak tokaji termelők, akik a 2015-ös évjáratot jobbnak mondják, mint 2013-at. Holott egyensúlyban, eleven savakban, finom szerkezetben 2013 egyelőre verhetetlennek látszik.
Azokon a területeken, ahol komoly szőlészeti munka folyt, ahol a szőlőt sikerült egészségesen megőrizni, ott nem szállt el a remény kitűnő egyensúlyú és izgalmas borok készítésére. A száraz borok nehezebben fejlődnek, mint egy átlagosnak mondható évjáratban, de sok olyan tételt kóstoltunk, amelyek valóban alátámasztják a különleges minőséget. Sok területen lehetett élénk és határozott savakkal szüretelni kiváltképp a száraz furmintnak valót, de komoly hárslevelűvel is találkoztunk.
Ígéretes, eleven borok, némelyik valóban komoly egyéniség. Érezhetően finomodik a hordóhasználat, selymesebbek a textúrák, lendületesek és izgalmasok, nem az izmosabb fajtából valók az idén sorra kerülő száraz tételek. Viszont eleganciából nincs hiány. Édes borok frontján a legszebbek 2013-ból kerültek ki, bár az egészen friss 2015- ös borok között is van mit kóstolni. Aszú téren talán a legszebb kínálattal idén találkozunk.
Kapcsolódó cikkeink
Magyar siker a világ legjobb borászatainak rangsorában: a Szepsy Pince a 43. helyen
2024-ben is közzétették a World’s Best Vineyards rangsorát, amely az…
Tovább olvasom >Piacismeret, kapcsolatépítés, marketing
Nem feltétlenül egyforma tapasztalatokkal a hátuk mögött, de egyformán meghatározó…
Tovább olvasom >Hullámvölgyből kifelé
Idén az extrém meleg időjárásnak köszönhetően a megszokottnál jóval korábban kezdődött…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >