Ez volt a negyedik Nagy Tokaji Borárverés

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 05. 03. 10:35

A szokásos kíváncsis kérdés Tokajban: hogy alakulnak az új borok? Kisimulnak-e húsvétra, vagy várat magára az évjárat? Melyik fajta, melyik dűlő fejlődik jobban?
Ez volt a negyedik Nagy Tokaji Borarveres

A botritisz miatt megint nehezebb évjárat tud-e azért mutatni valami jót is magából 2015-ből? Kérdések, melyekre előbb-utóbb válaszokat is kapunk majd. Egy viszont már most is bizonyos: a 2016. évi Nagy Tokaji Borárverés licitre kerülő tételei között sok izgalmas akadt.

Vannak tokaji termelők, akik a 2015-ös évjáratot jobbnak mondják, mint 2013-at. Holott egyensúlyban, eleven savakban, finom szerkezetben 2013 egyelőre verhetetlennek látszik.

Azokon a területeken, ahol komoly szőlészeti munka folyt, ahol a szőlőt sikerült egészségesen megőrizni, ott nem szállt el a remény kitűnő egyensúlyú és izgalmas borok készítésére. A száraz borok nehezebben fejlődnek, mint egy átlagosnak mondható évjáratban, de sok olyan tételt kóstoltunk, amelyek valóban alátámasztják a különleges minőséget. Sok területen lehetett élénk és határozott savakkal szüretelni kiváltképp a száraz furmintnak valót, de komoly hárslevelűvel is találkoztunk.

Ígéretes, eleven borok, némelyik valóban komoly egyéniség. Érezhetően finomodik a hordóhasználat, selymesebbek a textúrák, lendületesek és izgalmasok, nem az izmosabb fajtából valók az idén sorra kerülő száraz tételek. Viszont eleganciából nincs hiány. Édes borok frontján a legszebbek 2013-ból kerültek ki, bár az egészen friss 2015- ös borok között is van mit kóstolni. Aszú téren talán a legszebb kínálattal idén találkozunk.

Kapcsolódó cikkeink