Ez a legnépszerűbb sörkorcsolya, de csak most kezdik újra termeszteni itthon
Népszerű a földimogyoró vagy amerikaimogyoró (Arachis hypogaea) a sörkorcsolyák körében, ám 70 év után csak most kezdték újra termeszteni Magyarországon.

Neve ellenére nem is mogyoró
Egyetemi hobbiként indult, mára három, államilag elismert földimogyorófajta az eredmény. Balla Zoltán története a Debreceni Egyetem bemutatókertjétől a 10 hektáros ültetvényig.
„Mit tudsz a földimogyoróról?” – kérdezte Nagy János professzor Balla Zoltántól. „Nem sokat.” válaszolta a hallgató, mire a prof felszólította: „Akkor vessél!”
Ezzel a rövid anekdotával emlékszik vissza a kezdetekre Balla Zoltán, azzal a kiegészítéssel, hogy nem tudja honnan jött az oktató ötlete, de valószínűleg véletlenül két cukrot kapott a kávéjába, a szokásos egy helyett. Talán nem is fontos, honnan jött a szikra, a lényeg, hogy Zoltán hallgatott a professzor felszólítására, akivel azóta is szakmai és baráti viszonyt ápol. Mindez 2011-ben történt – írja a Haszon.hu friss cikkében.
„Nem teljesen idegen a földimogyoró termesztés itthon. A „gyapottkorszakban”, azaz az 1950-es években Medgyesegyházán már mintegy 300 hektáron termesztették, ám rövid időn belül abbahagyták, mert nem tudták kielégíteni a rendkívül nagy kézimunkaerő-igényét”
– meséli Balla Zoltán.
„Így anno a kezdeti sikerei ellenére a faj nálunk nem vált igazán jelentős haszonnövénnyé, sőt az elmúlt évtizedben termesztése még inkább visszaszorult.”
Napjainkban azonban reneszánszát éli a termesztése. A Homokhátságon már 10 hektáron termesztik, és megtörténtek a Dr. Balla Zoltán által bejelentett fajtajelöltek állami elismerései is. Pozitív tömegszelekcióval 2019-re magánszemélyként három önálló fajtát jelentett be állami minősítésre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a gazdasági értékmérést itthon is el tudta végezni, a DUS-vizsgálatra viszont a fajtajelölteket ki kellett küldeni Bulgáriába. Tavaly megkapták a hivatalos eredményeket, a DUS-vizsgálaton mindhárom megfelelt, a gazdasági értékmérésen szintén, magasan verték a bolgároktól érkezett standardokat.
Kapcsolódó cikkeink
Néha majd főétkezünk!
A snackelést cikkünk elsősorban a paradigmaváltásra számítók szemszögéből vizsgálja. A…
Tovább olvasom >Harminc országba szállítja majd Győrből az új snackjét az Intersnack Magyarország
Megkezdte az új, burgonya alapú snackje készítését a győri üzemében…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >