Ez a két növény lehet az idei aszály legnagyobb vesztese
A múlt heti esők sem szüntették meg az aszályhelyzetet, a Gabonatermesztők Országos Szövetségéhez (GOSZ) beérkezett információk szerint a repce nagyon rossz állapotban van, a búza heterogén, de összességében gyenge képet mutat – mondta a Világgazdaságnak a szervezet elnöke.
Petőházi Tamás hozzátette: a késői tenyészidejű búzafajtáknál lehet még remény, de a javuláshoz nagyobb mennyiségű csapadékra lenne szükség. A jó termésről a lap keddi cikke szerint már korábban le kellett mondaniuk a termesztőknek, mivel a csapadék lokálisan, kis mennyiségben érkezett, így a kalászos gabonáknak nem sokat használt. A GOSZ elnöke elmondta, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt záporok, zivatarok csupán néhány négyzetkilométert fedtek le, ráadásul a párás, hűvös idő kedvez a gombabetegségek kialakulásának.
A piacon továbbra is folyik a tapogatózás, a vevők próbálják lejjebb nyomni az árakat a húsárak csökkenésére hivatkozva, a termelők pedig óvatosan bánnak a még meglévő készletekkel. Annyi azonban biztos, hogy nagy átmenő készlettel nem számolhatnak a búzapiacon – mondta Petőházi Tamás a Világgazdaságnak.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Agrometeorológia: csapadékra várnak a növények
Az elmúlt egy hét csapadékszegény időjárása nem tett jót a…
Tovább olvasom >Befejeződött az aratás Békés vármegyében
Befejeződött az aratás Békésben, a termésátlagok jóval elmaradnak az előző…
Tovább olvasom >Ezer vízügyi szakember dolgozik az aszály elleni küzdelemben
Országszerte ezer vízügyi szakember dolgozik az aszály elleni küzdelemben és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Öt markáns trend alakítja a globális üzleti szolgáltatóközpontok jövőjét
A világ vezető üzleti szolgáltató vállalatai átfogó digitális stratégiákkal, generatív…
Tovább olvasom >Kék bolygó: az élelmiszerhulladékot már rövid távon is hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány alapanyagként
Az élelmiszerhulladékot már rövid távon hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány…
Tovább olvasom >Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt…
Tovább olvasom >