Extrém korai szőlőszüret várható idén
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) szakmaközi ügyekért felelős alelnöke, Varga Máté a legutóbbi InfoRádióban tett nyilatkozata alapján idén már július végén elkezdődhet a szőlőszüret Magyarországon. Ez különösen a korai érésű csabagyöngye és Irsai Olivér fajtákra vonatkozik, amelyeket általában csak augusztus közepén szoktak betakarítani. Az extrém hőhullámok előrébb hozták a szüret kezdetét, ami jelentős kihívások elé állítja a hazai borászokat.
Varga Máté elmondta, hogy a tavaszi fagyok és a nyári jégkárok jelentős mértékben érintették a borvidékeket, több száz hektár szőlőterületet érintve. Ennek ellenére a szakember szerint az idei termés összességében jobb lesz, mint a tavalyi, bár hangsúlyozta, hogy nem minden régióban várható magas terméshozam. A tartós hőhullámok különösen megviselik a fiatalabb ültetvényeket, ahol a növények nem képesek elegendő vizet felvenni, ami az alsó levelek sárgulásában és a bogyónövekedés csökkenésében mutatkozik meg.
Az alelnök kiemelte, hogy a később érő szőlőfajták, mint a rajnai rizling vagy a cabernet sauvignon, továbbra is ősszel kerülnek betakarításra. Ezek a fajták szeptember végén vagy október elején érik el az optimális érettségi állapotot, ami lehetővé teszi a kevésbé alkoholos, gyümölcsösebb vörösborok előállítását, amelyek jól illeszkednek a piaci trendekhez és a fogyasztói szokásokhoz.
A korai szüreti időszak új logisztikai és munkaerő-gazdálkodási kérdéseket vet fel a borászatok számára. A szokásosnál korábban kezdődő szüret miatt a pincészeteknek előbb kell felkészülniük a szüreti szezonra, ami többletköltségeket és szervezési nehézségeket jelenthet. Ugyanakkor a korai szüret lehetőséget is teremt a borászok számára, hogy gyorsabban reagáljanak a piaci igényekre, és friss, új évjáratú borokkal rukkoljanak elő.
Összességében Varga Máté szerint a 2024-es év két-három héttel korábban kezdődő szüreti időszaka kihívásokat és lehetőségeket is rejt a magyar borászok számára. A globális éghajlati változások és a helyi időjárási viszonyok egyre nagyobb hatást gyakorolnak a mezőgazdasági termelésre, így a borászatoknak is alkalmazkodniuk kell az új körülményekhez, hogy fenntarthassák termelésüket és piaci pozícióikat.
Kapcsolódó cikkeink
Piacismeret, kapcsolatépítés, marketing
Nem feltétlenül egyforma tapasztalatokkal a hátuk mögött, de egyformán meghatározó…
Tovább olvasom >Hullámvölgyből kifelé
Idén az extrém meleg időjárásnak köszönhetően a megszokottnál jóval korábban kezdődött…
Tovább olvasom >Közülük választják ki az idei Év Bortermelőjét
Lezárult Az Év Bortermelője Magyarországon díj 2024-es jelölési szakasza. 850…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: A harmadik negyedévében a gazdaság teljesítménye 0,7százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest
Magyarország bruttó hazai termékének (GDP) volumene 2024 harmadik negyedévében a…
Tovább olvasom >Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon…
Tovább olvasom >Lakásfelújítás: új lehetőség a SZÉP-kártyával
A kormány döntése értelmében 2025-től a SZÉP-kártyán rendelkezésre álló összeg…
Tovább olvasom >