Exportra megy a magyar csemegekukorica

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 08. 27. 12:25

Jó helyzetben vannak a hazai csemegekukorica termelők, mert a tavalyi nem túl jó termés miatt keresleti piac alakult ki egész Európában. Így keresett a fontos élelmiszernövény, amely Magyarországon 34 ezer hektáron, azaz a legnagyobb területen terem a kontinensen.

csemegekukorica_resize

A csemegekukorica a hazai zöldségtermesztés stabil és fontos kultúrája, hiszen Európa legnagyobb termőterülete hazánkban van, hangzott el a Syngenta Kft. szakmai rendezvényén, amelyet termelők és feldolgozóipari szereplők részvételével rendeztek, hagyományosan Hajdúszoboszlón.

Európában a legnagyobb termelő Magyarország, jócskán megelőzve Franciaországot és az utóbbi években növekvő Lengyelországot. A Syngenta pedig a legnagyobb csemegekukorica vetőmag forgalmazó Magyarországon, termőterület több mint 40 százalékán vetnek Syngenta hibrideket. A hazai gazdálkodók idén 34 ezer hektáron termesztenek csemegekukoricát, főként Hajdú-Bihar, Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékben. A tavalyihoz képest ezer hektárral kevesebb területen terem a fontos élelmiszernövény, mert az időjárás átírta a terveket.

– A szélsőséges időjárás nagyban megnehezítette a termelők munkáját. A késői tavasz, a csapadékos május késleltette a vetéseket, sőt a terület egy részére nem is sikerült vetni a tervezett időpontokban – mondta Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldség üzletágának vezetője. – A borsó kései érése miatt a másodvetések is későn lettek elvetve. A június közepétől máig tartó aszályos időjárás pedig miatt teljes kapacitással kellett öntözni a csemegekukorica táblákat. A nehézségek ellenére a korai fajták az átlagosnál jobb termést adtak, a fővetésű területek termése is eléri az átlagos szintet, bár a termés a termesztési technológia színvonalától függően nagyon ingadozó.

Pereczes János hangsúlyozta: jobb a termés, mint amit a mostani időjárásban remélni lehetett. Ha az ősz kedvező lesz, akkor közel lehet a tavasszal tervezetthez, ez még biztosítja, hogy a termelők nyereséget érjenek el és a feldolgozók is kisebb megszakításokkal, folyamatosan dolgozni tudjanak a teljes szezonban.

A hazai termelők jó helyzetben vannak, hiszen az előző évi nem túl jó termés miatt keresleti piac alakult ki múlt év végére Európában. A hazai feldolgozók – konzervgyárak és hűtőházak – teljes kapacitással készültek az idényre, a megtermelt csemegekukorica nagy részét ugyanis konzerv és fagyasztott állapotban exportálják.

A szakmai nap előadói kiemelten szóltak a növényvédelem jelentőségéről, hiszen a korszerű technológia biztosítja, hogy a növényeket meg tudják védeni a gyomoktól, kártevőktől és kórokozóktól, így jó minőségű nyersanyagot tudnak a termelők előállítani a gyártók számára. Magyarország versenyképességében nagy szerepe van annak, hogy viszonylag nagy táblákon, hozzáértő termelők foglalkoznak a csemegekukoricával, ami a gazdaságos munkaszervezést és hatékony növényvédelmet tesz lehetővé, hangsúlyozta Forrai Ákos, a Syngenta Kft. szakértője.

– Syngenta két szegmensben erős: a korai- középkorai normálédes kukorica fajtáinkkal és a szuperédes fajtáinkkal tartjuk a piacvezető pozíciónkat – hangsúlyozta Pereczes János. – Az utóbbi években a szuperédes fajták körét sikerült jelentősen bővíteni. Idén először termelik nagyobb területen az igen korai szuperédes SWEETSTAR fajtánkat, valamint a kései szuperédes SHINEROCK fajtát. Mindkét fajta segíti, hogy a szuperédes termékek gyártásának idejét meghosszabbíthassák a feldolgozók. Idén először került üzemi kísérletbe a GSS 1453 új hibridünk, amely az Overland fajta nagyobb betegségellenállóságra nemesített változata.

Vetőmagértékesítésünk legnagyobb részét a kiemelkedő termőképességű, nagyon közkedvelt GSS 8529 hibridünk adja. Célunk, hogy hasonló, vagy még jobb tulajdonságokkal rendelkező újabb hibrideket hozzunk a magyar partnereinknek.

Kapcsolódó cikkeink