Évről-évre több magyar dió fogy a világpiacon
Idén minden eddiginél nagyobb dióoltvány-értékesítést bonyolíthat Magyarország, azon belül is Kelet-Európa egyik legjelentősebb disztribútora, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN), akik 2015-ben hozzávetőlegesen 10 ezer darab oltványt értékesítenek belföldön és külföldön egyaránt. Ez 40%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Az MKSZN nem áll meg itt: jövőre megduplázzák az idei mennyiséget!
Hazánk és egybenKelet-Európa egyik legjelentősebb dióoltvány-előállítója, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) a trendeket figyelembe véve idén, a tavalyi évhez képest40%-kal több oltvány előállítását ütemezte be.Ez a növekedés egy három éves ütemterv része, amelynek célja elérni az évi 20-25 ezer darabos oltvány előállítást.
„A kézben oltástól a piacra kerülésig két évre van szükség. Így jócskán előre kell terveznünk. A dinamikusan emelkedő igények miatt úgy döntöttünk, márpedig 2017-ben még több fára lesz szükség. Persze, ha visszaesik a piac, az óriási bukta, de erre nem is gondolunk” – mondta Kasztovszky Zoltán igazgató, aki elárulta, hogy az újonnan átalakult agrárszervezet hat lerakatában, Újfehértón, Fertődön, Cegléden, Budapesten, Érden és Kecskeméten mintegy 5000 oltványt értékesítenek 2400-3000 forint/db áron. Míg további 5000 db-ot exportálnak német, horvát, szlovák és román relációban.
Az országos dióoltvány mennyisége egyébként kb. 120-150 000 db/év, amelynek jelenleg7-8 %-át állítja elő az MKSZN.
A diótermés ára stabilan magas a piacon, a minőség okán ugyanis a külföldi felvásárlók a magyar diót részesítik előnyben a többivel szemben. A magyar diónak párja nincs a világon! A beltartalmi értéke ugyanis magasabb, érése koraibb, mint a világ vezető fajtáinak.
Az MKSZN büszke arra, hogy az intézet érdi telepén fejlesztették ki a dió kézben oltását, a magyar dió atyja, Dr. Szentiványi Péter dió- és gesztenyenemesítő irányítása alatt.
Az intézet október végétől a webáruházán keresztül is értékesíti az oltványokat.
Kapcsolódó cikkeink
Dió bemutatót és érzékszervi bírálatot tartott a Nébih a Pölöskei Fajtakísérleti Állomásán
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) február 18-án dió bemutatót és…
Tovább olvasom >A magyar diótermelés kihívásai és kilátásai
Az elmúlt években a magyar diótermelés számos kihívással szembesült, amelyek…
Tovább olvasom >2025. január 1-jétől kötelező feltüntetni a diófélék és szárított gyümölcsök származási helyét
A jövő év elejétől bizonyos diófélék és szárított gyümölcsök csomagolásán…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >